Megnyitják kapuikat a Hargita megyei tájházak

A XVIII. Hargitai Megyenapok keretében május 30. és június 5. között újra megszervezik a Tájházak hetét. A programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

Változatos programokkal várják az éreklődőket Hargita megye tájházai a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozatának keretében megszervezett Tájházak hete alkalmával. A gyűjteményfelelősök a Tájházak hetének egy-egy napján szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, a legtöbb helyen kézműves foglalkozást tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt, többek között szavalóversenyt, kiállításokat, népi gyermekjátékokat és gasztronómiai bemutatókat szerveznek.Fotó: gyergyoremete.ro

Idén Csík, Kászon, Gyergyó, Gyimes és Udvarhely vidékén összesen 17 helyszínen várják a látogatókat – közölték a szervezők. Az érdeklődőknek különféle programot biztosít az alsósófalvi néprajzi gyűjtemény, a bögözi Kincses porta, a bükkfalvi Múlt idők háza, a csíkkozmási tájház, a csíkmenasági néprajzi és helytörténeti gyűjtemény, a csíkszentmiklósi tájház, az énlaki Székely Mesterségek Múzeuma, a gyergyócsomafalvi tájház, a gyergyóremetei tájház, a gyimesközéploki hagyományőrző ház, a kápolnási tájház, a kászonaltízi Kászoni Székely Tájmúzeum, a kászonújfalvi Szent Miklós-ház, a küküllőkeményfalvi néprajzi gyűjtemény, a lövétei tájház, a máréfalvi tájház és a tordátfalvi tájház.

A Tájházak hete program részeként június 2-án a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében címmel szerveznek konferenciát anyaországi, illetve székelyföldi előadók és tájháztulajdonosok, gyűjteményfelelősök részvételével.

„A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program hozzájárul ahhoz, hogy a tájházakba ellátogatók maradandó élményekkel gazdagodjanak” – írták felhívásukban a szervezők.

A részletes program megtalálható az esemény közösségi oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?