Megismerkedhetünk a szakma trendjeivel, hazai és külföldi formatervezők alkotásaival a Design Héten

Szerdától vasárnapig az egykori sepsiszentgyörgyi Dohánygyár ad otthont az alkalmazott művészet világát bemutató Design Hét kiállításainak, kreatív műhelyeinek, szakmai találkozóknak, kerekasztal-beszélgetéseknek és divatparádénak, amely felsorakoztatja a design szakma trendjeit, valamint fiatal hazai és külföldi designerek alkotásait.

Az eseményen a divatprogramokat az ArtWise csapatával hozzák létre, de jelen lesz a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium utazó-kiállítása, a Smart Hungary, amely 24 terméket mutat be hét téma köré csoportosítva, mint például okosváros, okosmobilitás, okosotthon, okosszórakozás, okos-mezőgazdaság, okos-egészségügy és okossport. A Design Héten kiállításokkal mutatkozik be a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetem, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a soproni és a budapesti Metropolitan Egyetemek, valamint a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem divat szakja is.Előkészületek: „öltöztetik” a volt Dohánygyár csarnokait | Forrás: az esemény Facebook-oldala

A sepsiszentgyörgyi Design Hét megnyitójára május 10-én, szerdán 17 órakor kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben, amelyet csütörtökön 10 órától kreatív műhelyfoglalkozások és kiállítások sora követ, valamint egy kerekasztal-beszélgetés Merre tart a design? címmel, illetve egy előadás Design a digitális világban címmel, és egy borkóstoló is.

A program pénteken további előadásokkal és workshopokkal, valamint egy online design vásárral folytatódik. Szombaton 16.00 órától Albert Melinda tervező arról beszél, hogy “Milyen a nagyvállalatoknak tervezni”, majd 18.00 órától divatbemutatót tartanak helyi tervezők alkotásaiból, a rendezvény pedig május 14-én, vasárnap a Design Hét tárlatzárásával ér véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szervezők szerint a bukaresti UNArte elsőéves hallgatója egy szivacsos steppelési technikával készült ruhakompozíciót mutat be, amely színek és a varrás mintázata által az iraki-brit építésznő, Zaha Hadid által alkalmazott, kanyargós formákra emlékeztet. Egy műhelymunkán a résztvevők Julian Roberts mintakészítési technikáját a japán kimonó elemeivel kombinálják.

A kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi KreaKids műhelyek fiatal tervezői több kollekcióval is részt vesznek a rendezvényen: kristályokkal díszített kortárs fűzők, cipzárakból készült ruhák és kiegészítők, a Bauhaus eszméjének metaforája, Moliere Mizantróp című darabja alapján készült maszkkollekció, a fagy, a hideg és a jég makulátlan tisztasága által inspirált fehér ruhakollekció, valamint a tűz ereje című kollekció kerül bemutatásra.

A sepsiszentgyörgyi Design Héten a 3D-tervezés világát két diák szemszögéből ismerhetik meg modellezés, fotórealisztikus tervezés, stilizált ábrázolás, karaktertervezés, virtuális valóság, film és 3D-nyomtatás által. Emellett 3D-nyomtatás technikájával kivitelezett társasjátékokból is bemutatnak egy válogatást. A tervezők előadást is tartanak a játékfejlesztésről és -tervezésről.

A rendezvény egyik szervezője, Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi formatervező szerint a Design Hét sikere abban mérhető, hogy új, dizájnnal foglalkozó, a dizájn világát értő és igénylő generáció nőtt fel Háromszéken. A Design Hét kezdeményezője célként fogalmazta meg, hogy a rendezvényen minél több fiatal megismerje a design szakterületeit, szemléletét, hogy minél többen kedvet kapjanak a szakmához, és pár év múlva visszajöjjenek bemutatni munkájukat.

Kovács Zenkő-Bernadett, a Design Hét másik szervezője hozzátette: amellett, hogy nagyobb teret biztosítanak a helyi művészeknek és munkáiknak, nyitnak az új generáció felé is, és igyekeznek összekapcsolni, egyfajta találkozási pontként, a háromszéki diákokat a design, divat és műépítészeti egyetemekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?