banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„Megbolydult az élet” – a Magyar Népmese Napját ünnepelték Csíkszeredában

Katicával, az örökké síró királykisasszonnyal, az udvari bolonddal, a boszorkánnyal és természetesen az elmaradhatatlan felséges királlyal ünnepelt együtt a József Attila Általános Iskola diákserege Csíkszeredában. A Magyar Népmese Napján nem csak az iskola fordult fel fenekestől, hanem a Kájoni János Megyei Könyvtár is egész napos eseménysorozattal kedveskedett a gyerekeknek. Fotókon mutatjuk a hangulatot.

Népmesehősök lepték el hétfőn kora reggeltől a csíkszeredai József Attila Általános Iskola épületeinek osztálytermeit és folyosóit. A nagy erdélyi meseíró, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án 2005 óta, Kárpát-medence szerte megrendezik a Magyar Népmese Napját. Ezen a borús, hűvös hétfői napon a Hargita Székely Néptáncszínház táncosai érkeztek az iskolába, hogy a diákokkal karöltve „felbolydítsák” annak életét, legalábbis szokásos hétköznapi menetrendjét.

Fotók: Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Székely Néptáncszínház

A gyerekek pedig lelkes partnernek bizonyultak mindehhez. A tanítók felhívására a legtöbben valamely népmesefigura ruhájába bújva érkeztek iskolába reggel. Volt itt hercegnő, szegény vándorlegény, király (és királyfi), boszorkány, bárány, sárkány. A Hargita Székely Néptáncszínház tagjai osztályteremről-osztályteremre járva toborozták a gyerekeket, akiknek nem is kellett sok biztatás, hamarosan minden folyosó megtelt mókázó, kacagó fiatalokkal, akik egyik ámulatból a másikba estek a táncegyüttes tagjait csodálva, hogy a nap végén fergeteges közös tánccal zárják az eseményt.

Némileg csendesebb, ám annál tartalmasabb elfoglaltságot kínált a Kájoni János Megyei Könyvtár a gyerekeknek. Az intézmény 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án, minden évben együtt ünnepeljék a népmesét. Idén meseolvasómaraton, papírszínház és bábelőadás fogadta a fiatalokat délelőttől-délutánig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?