Krzysztof Kieślowski-retrospektívet tart a kolozsvári TIFF

2021-ben Krzysztof Kieślowski lengyel filmrendező, forgatókönyvíró születésének 80. évfordulójára emlékeztek a filmrajongók. Ehhez kapcsolódva tíz filmjét mutatja be a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF)  június 17. és 26. között, jelentették be szerdán a szervezők.

A rangos Łódź-i filmiskolában megszerzett diploma után Krzysztof Kieślowski dokumentumfilm-rendezőként indult. Mozifilmes debütje az 1976-os Forradás (Blizna), amelyet amatőr színészekkel forgatott egy veszteséges ipari projekt miatt veszélyeztetett városkáról. 1979-ben nagydíjat nyert Moszkvában Az amatőr (Amator) című filmjével, amely a művészet szerepét, a cenzúrát és az alkotói szabadság árát firtatja. A cenzúra egyébként közvetlenül érintette Kieślowskit, több filmjét módosították vagy betiltották a lengyel kormány kérésére. Egyik legvitatottabb filmje, amelyet bemutatásakor úgy a kormány, mint az egyház elítélt az 1985-ös Befejezés nélkül (Bez konca). Ebben a filmben dolgott együtt először későbbi alkotótársaival, Krzysztof Piesiewicz forgatókönyvíróval és Zbigniew Preisner zeneszerzővel.Krzysztof Kieślowski | fotó: Piotr Jaxa

Velencében és San Sebastiánban is díjazták a Tízparancsolat (Dekalog) című 1988-as minisorozatot, amelynek két részét mozifilm formájában is bemutattak, és a TIFF-en is vetítik majd: a Rövidfilm a gyilkolásról és a Rövidfilm a szerelemről címűeket.Rövidfilm a szerelemről

Kieślowski utolsó négy nagyjátékfilmjének köszönhetően került a nemzetközi filmtörténet legelismertebb alkotói közé. A Cannes-ban díjazott Veronika kettős életét (La double vie de Véronique) és a Három szín-trilógia részeit, a velencei Arany Oroszlánnal kitüntetett Kéket, a legjobb rendezőnek járó berlini Ezüst Medvével jutalmazott Fehéret és a három kategóriában Oscar-díjra jelölt Vöröset restaurált változatban vetít a TIFF.

Krzysztof Kieślowski 1996-ban, mindössze 56 évesen hunyt el. Az emlékének szentelt retrospektívet a bukaresti Lengyel Intézet támogatja, akárcsak a 21. TIFF-en bemutatott többi lengyel produkciót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?