Bíróság elé kell állnia a Netflixnek, mert A vezércselben megsértett egy sakkvilágbajnokot

Bár a Netflix megpróbálta megúszni a pert arra hivatkozva, hogy A vezércsel fikció, egy amerikai bíróság helyt adott Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok keresetének, a streamingcsatornának így bíróság elé kell állnia azért, mert Gaprindasvili szerint a sorozat egyik epizódjában a hírnevét sértő állítás hangzott el, írja a Variety.

Nona Gaprindasvili, aki sakkozóként az 1960-as években vált ismertté a Szovjetunióban, szeptemberben perelte be a Netflixet, amiért A vezércsel egyik karaktere hamisan azt állítja, hogy ő sosem versenyzett férfiakkal. Gaprindasvili szerint ez az állítás szexista és lekicsinylő volt, hiszen már 1968-ig, a film kérdéses epizódjában lezajló történések időpontjáig 59 férfi versenyzővel sakkozott.

A Netflix el akarta érni, hogy a keresetet elutasítsák, arra hivatkozva, hogy a sorozat nem más, mint fikció, a bíró szerint azonban ez nem menti fel a streamingóriást a felelősség alól, hiszen a hírnévsértés valós személyt érint, a téves információ ráadásul tényként hangzik el.

A vezércsel (The Queen's Gambit) Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?