Adót vetne ki a Netflixre és az HBO-ra a román kormány

4 százalékos adót vetne ki az online streamingcsatornák bevételére és 3 százalékos adót a letölthető filmeket pénzért kínáló oldalak bevételére a kormány. Amennyiben a parlament megszavazza, a törvény többek között a Netflixet és az HBO-t érintené, írja a Hotnews.ro.

A törvénytervezet szerint a külföldi szolgáltatók csak a Románia területén szerzett bevétel után kellene adót fizessenek, és a 65 ezer eurónak megfelelő összeg alatti éves jövedelemmel rendelkező cégek, vagy azok, akik a szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkezők kevesebb mint 1 százalékát érik el, mentesülnének az adókötelezettség alól.

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium (European Audiovisual Observatory) adatai szerint Romániában körülbelül 1 160 000-an használnak ilyen online platformokat, a három legnagyobb szereplő szereplő pedig a piac 99 szézalékát fedi le. A tervezett adóból becslések szerint évi 38 millió lej gyűlne össze, amit a Filmalap kapna meg.

Az indoklás szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, például a mozitermek bezárása, illetve a reklámpiac csökkenése 35 százalékos bevételcsökkenést jelentett a Filmalapnak. A Filmalapot az Országos Filmközpont (CNC) adminisztrálja, ebből finanszírozzák a hazai filmgyártást.

A törvénytervezetet pozitívan véleményezték a képviselőház szakbizottságai. A döntő ház a szenátus.

Korábban Demeter András kulturális államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a román gyártású filmek valamelyik nagy streamingcsatornára felkerülve sok nézőhöz jutnak is el (mint a sokat díjazott colectiv az HBO-n), ennek nem lesz anyagi nyoma a hazai filmgyártásban. Mint mondta, törvénymódosításra lenne szükség, mert jelenleg a törvény nagyon „szelíd”, nem írja elő, hogy mi történik, ha a hozzájárulók (többek között a tévécsatornák, filmforgalmazók, szerencsejáték-üzemeltetők) nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, és nem folyósítanak semmit a Filmalaphoz.

Az Országos Filmközpont (CNC) egyébként 2020-ban egyáltalán nem írt ki pályázatot, mert a Filmalapba nem gyűlt össze az ezt lehetővé tevő minimális összeg (20 millió euró).

(Címlapfotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?