Kiállítással emlékeznek meg a holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira

Nevek. Sorsok. Holokauszt. címmel Berze Imre szobrászművész térinstallációja és Fecső Zoltán rendező filmrészletei által idézik meg a holokauszt székelyudvarhelyi áldozatainak emlékét május harmadikán, 17 órától a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tornatermében.

Azon a helyszínen, amely egykoron a zsidó lakosok gyűjtőhelyeként szolgált, mutatott rá a Maszolhoz eljutatott közleményében a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. Mint írták, egy emberöltő távlatából már hajlamosan vagyunk a felejtésre, az „oral history elhalkul”, s a közvetlen élmények hiányában az események a történelemkönyvek lapjaira szorul vissza. „Pedig 80 évvel ezelőtt Székelyudvarhely közössége drámai módon szegényebbé vált egy kisebbséggel: megtörtént a közösség zsidó lakóinak deportálása! (…) A vészkorszak székelyudvarhelyi áldozataira emlékezünk és emlékezni hívunk minden öntudatos városlakót” – fogalmaz a közlemény.

A kiállításmegnyitó május 17-én 17 órakor kezdődi a kollégium tornatermében, ugyanakkor 18 órától a városháza Szent István termében a Hakeshet Klezmer Band koncertezik.

A múzeum helyi önkormányzattal és az udvarhelyi művelődési házzal közösen szervezett eseményében együttműködő partner többek között a Yad Vashem Holokauszt Történeti Múzeum. Az általa gyűjtött áldozati emléklapok reprintjét felhasználva idézik meg az udvarhelyi holokauszt áldozatok emlékét.

A székelyudvarhelyi zsidó áldozatokat megidéző térinstalláció célja az emlékezés és tudatosítás. A szervezők fontosnak tartják a fiatal generációk számára is elmesélni szülővárosuk drámai történéseit, éppen ezért a vakációt követő napokban a kiállítás nyitva áll a diákcsoportok előtt. Számítanak a tanintézmények történelemtanárainak együttműködésére, biztatják őket, hogy vigyék el a diákokat és ismertessék meg velük Székelyudvarhely mikrotörténetének ezen szomorú fejezetét – derül ki a közleményből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?