Újabb értékes darabbal bővült a szejkefürdői székelykapuk sora

Újabb, immár a 17. székelykaput állították Szejkefürdőn, az Orbán Balázs sírjához vezető ösvény mentén. Az 1884-ben készült értékes darabot egy zetelaki család adományozta a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak, felújítását pedig közösségi adakozásból finanszírozták.    

Amint a múzeum tájékoztat, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által 2021-ben szervezett FussNeki! adománygyűjtő program szolgáltatta a keretet a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Alapítvány számára, hogy közösségi összefogásra hívja a népi építészet megmentését támogató városlakókat. A múzeum dolgozóiból és családtagjaikból alkotott 17 fős adománygyűjtő csapat a 17. szejkefürdői székelykapu állítását tűzte ki célul – ezért futott –, ennek megvalósítására gyűjtött adományokat.

Fotó: képernyőmentés/YouTube

„Örömmel tudatjuk, hogy lezárult az értékmentő projektünk, s szakszerűen restaurálva, teljes pompájában megcsodálható Szejkefürdőn – a zetelaki Kolumbán család adományaként – a múzeum tulajdonába került öreg székelykapu” – jelentette be a kulturális intézmény.

Az értékes darabról tudni vélik, hogy készítője, faragója a küküllőkeményfalvi Benedek Imre volt. A kapu, korát tekintve kitűnő állapotban van. Felirata a szemöldökfán: „AZ ÚRISTEN SEGEDELMÉBŐL ÉPÍTETÉK EZEN KAPUT: GAGYI SÁNDOR: ÉS NEJE MÁTÉ VERONIKA 1884-be június 24–diKÉN”.

Fotó: képernyőmentés/YouTube

A székelykapu eredetileg Zetelakán, a Gagyi dombja bal oldalán állt, a 835-ös számú porta bejáratát díszítette. Állítatója Gagyi Sándor és Máté Veronika. A kapu egykori állítójának lányától vásárolta meg a bennvalót Biró Ferenc 1983-ban. Majd 2004-ben Kolumbán-Antal József átmentette az utókornak, áttelepítve egy helyi vendéglő udvarára. Az ingatlan eladását követően ajánlotta fel a Haáz Rezső Múzeumnak. Így került az Orbán Balázs sírjához vezető székelykapuk sorába, miután a restaurálási munkálatokat Domokos Levente szakrestaurátor elvégezte.

Fotó: képernyőmentés/YouTube

A FussNeki! program keretében begyűjtött támogatások a projekt teljes költségvetésének felét fedezték. A fennmaradó forráshiányt a Haáz Rezső Múzeum költségvetése által Székelyudvarhely önkormányzata biztosította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?