Képeslapokat tartalmazó kiadványban elevenítenék fel Székelyudvarhely múltját

Székelyudvarhelynek egyfajta fénykorát idézi meg az a képeslapgyűjtemény alkotta kiadvány, amelyet a Haáz Rezső Múzeum tervez megjelentetni még idén, és amely által a Küküllő parti város történetét, építészeti és társadalmi életének változását kísérhetjük végig a 19. század végétől a 20. század közepéig. A gyűjtőmunka március végéig tart.

Székelyudvarhely múltjának egy szegmensét bemutató reprezentatív könyv megjelentetésére készül a Haáz Rezső Múzeum, a tervezett minőségi kivitelezésű katalógus a 19. század végén, valamint a 20. század első felében Székelyudvarhelyről kiadott és forgalomba helyezett képeslapok esztétikus ábrázolásai révén kívánja bemutatni a város történetét, építészeti és társadalmi életének változását.

A város főterét ábrázoló képeslap 1902-ből | A képek a Haáz Rezső Múzeum tulajdonai

„A város egyfajta fénykorát idézi meg az augusztusra várható kiadvány, és sokan talán nosztalgiával tekinthetnek vissza ezen könyvnek a lapjaira, adott esetben látni lehet majd, hogy Székelyudvarhely valamelyik objektuma vagy köztere hogyan változott meg a nagyjából ötven-hatvan év alatt, amennyi időt a könyv felölel” – nyilatkozta a Maszolnak Miklós Zoltán, az udvarhelyi múzeum igazgatója.

Az intézményvezető elmondta, hogy a múzeum fenntartója, az önkormányzat célirányos támogatása révén, a múlt évben vásárlás útján bővített gyűjtemény tematikában változatos és gazdagon illusztrált katalógus megjelentetését teszi lehetővé. A kiadvány tartalmi magvát Székelyudvarhely szellemi és tárgyi közkincsét képező múzeumi képeslapgyűjtemény alkotja, az intézmény által nem birtokolt korabeli képeslapok felhasználási jogát pedig már megszerezték több közgyűjteménytől.

A korabeli város látképe egy magaslatról

Ezt a kört szeretnék kiterjeszteni a magánszemélyek által birtokolt régi képeslapok bevonásával is. A múzeum felhívása azokhoz szól, akik 1945-ig kiadott székelyudvarhelyi képeslapokat őriznek, és hajlandóak ezekkel gazdagítani a tervezett reprezentatív kiadványt.

„Március végéig zajlik a gyűjtőmunka, fontos megjegyeznem, hogy a tulajdonosnak nem kell feltétlenül megválnia a képeslaptól. Ezek a képeslapok már kiadott, megjelent kiadványok, ezekhez nem társul úgymond szerzői jog, mi csak az egyszeri közlési jogot kérjük el a tulajdonostól” – hangsúlyozta Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Kapcsolatfelvétel és további információk érdekében keressék bizalommal a múzeumot a 0266–218375-ös telefonszámon, valamint az info@hrmuzeum.ro e-mail címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?