Júliusban megnyithatják a nagyváradi szabadkőműves múzeumot

Az épület ablaktalan homlokzata | Fotó: Nagyvárad Polgármesteri Hivatala

Az elmúlt év végén befejezték az egykori nagyváradi László Király szabadkőműves páholyház felújítását, az épület a jövendő szabadkőműves múzeumnak ad majd otthont.

A László Király Szabadkőműves-páholy Rulikowski (ma Armatei Române) utcai székházát 1901-ben építették Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti műépítészek, szabadkőművesek tervei szerint és 1902. február 2-án avatták fel. Az egykori páholyházból európai uniós támogatással alakítják ki a szabadkőműves múzeumot, a különleges épület a turisták érdeklődésre is számot tarthat majd, mondta Florin Birta nagyváradi polgármester.

Az épület valóban különleges, utcára néző főhomlokzatán nincsenek ablakok, az elé emelt portikusz uralja a homlokzatot. Két szélén görög pillérek, középen dór oszlopok láthatók, és az épületre visszakerültek a szfinxek is.

A nagyváradi páholyház belső tere

Jelenleg a múzeum berendezésen dolgoznak, a bútorokat, tárlókat idén tavasszal szállítják majd, és a tervek szerint júliusban nyitják meg a szabadkőműves múzeumot a nagyközönség előtt. A berendezésben a Nagyváradi Városi Múzeum partnere az Országos Irattár és a Brukenthal Múzeum mellett a Romániai Országos Szabadkőműves Nagypáholy is.

A bejárat mellett fogadóteret alakítanak ki, jobb oldalon pedig az úgynevezett templom terme lesz, ezt a szabadkőműves templomok mintájára rendezik be a nagypáholy adományozta kiállításai darabokkal. Balra az úgynevezett elveszett lépések csarnokát (innen lehet belépni a templomterembe) és külön bejáratú lesz az úgynevezett beavatás terme és a páholymester irodája is. Az állandó tárlatok látogatóit informatikai megoldások is segítik majd a tájékozódásban.

Az épület felújítását 2018 áprilisában kezdték el, és tavaly év végén fejezte be az Euras Kft., a munkálatok értéke áfa nélkül 5,9 millió lej volt. A munkálatokra a Regionális Operatív Tervek keretében kapott uniós támogatást a váradi önkormányzat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?