banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Műemlékké nyilvánították a nagyváradi Sonnenfeld-palotát, még idén megkezdődhet a teljes felújítása

Hivatalos védettséget kapott február 17-től Nagyvárad egyik legfontosabb szecessziós épülete, a Sonnenfeld-palota, miután megjelent az ingatlan B-kategóriás bejegyzéséről szóló határozat a Hivatalos Közlönyben, közölte hírlevelében az RMDSZ.

Nagyvárad belvárosában az 1911. és 1913. között Spiegel Frigyes tervei alapján épült Sonnenfeld-ingatlan 2018 decemberében került az Iskola Alapítvány tulajdonába. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2252 négyzetméteres telken helyezkedik el, és összességében több szinten közel 5500 négyzetméter összfelülettel rendelkezik.

A Sonnenfeld-palotában működött egyebek mellett a híres Tempo klub, az utóbbi években pedig itt üzemelt a nemzetközileg ismert Moszkva Kávézó | Fotók: Borsi Balázs

Az Alapítvány tervei szerint egy önálló, a teljes közösséget összefogó, egységes kulturális civil teret hoznánk létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet, tájékoztatott az RMDSZ.

A műemlékké nyilvánítás folyamatával párhuzamosan 2020 végére sikerült bejegyeztetni az ingatlan telekkönyvében a pontos telekhatárokat és korrigálták az elmúlt években részben engedély nélküli építkezések kataszteri nyilvántartását is. Az építkezési engedély megszerzése folyamatban van, az Alapítvány urbanisztikai engedéllyel rendelkezik, így elkezdődött a köztes hatósági engedélyek beszerzése, valamint az építkezési és kivitelezési tervek véglegesítése.

Az ingatlan bérlőinek szerződései 2020. december 31-én lejártak, az ingatlant a nagyközönség előtt április elejétől lezárják, ugyanis egy építési terület lesz, amely fölött a rendelkezési jogokat átadják egy fővállalkozónak. Az Alapítvány az épület teljes körű felújítását tervezi: mind az utcai front felőli szecessziós részt, mind pedig az udvar hátsó részén levő régi nyomda épületét felújítják. Elsősorban statikai problémák, illetve részben funkcióváltás miatt a hátsó épület jobb oldali első szárnyát teljes mértékben átalakítják. A felújítás ideje alatt minden egyéb tevekénység szünetelni fog.

„Az Iskola Alapítvány számára, amikor ingatlant készült vásárolni Nagyváradon, elsődleges szempont volt a helynek magyar jellege, és az is, hogy a nagyváradi magyar közöség által ismert ingatlan legyen. A 100 éves történettel rendelkező Sonnenfeld-palota és nyomda többek között a Szigligeti Színház és a Moszkva Kávézó tíz éves tevékenységének köszönhetően emblematikus helyszínként vonult be a köztudatba. A mi célunk az is volt, hogy kiszámítható jövőt tudjunk biztosítani azoknak a kulturális szervezeteknek, akik már ott működtek, illetve újakat tudjunk létrehozni” - nyilatkozta Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke az RMDSZ hírlevele szerint.

Az épületegyüttes felújítása várhatóan az idén nyáron elkezdődik. Az Alapítvány nagyváradi ingatlan-beruházását a magyar kormány támogatta 2,47 milliárd forinttal.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kimaradt?