banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Irodalomtámogatási programot indít az RMDSZ

Átfogó irodalomtámogatási programot indít az RMDSZ. A projekt keretében az Erdélyben élő írókat és műveiket népszerűsítik a szórványban, a médiában, valamint támogatják a kortárs erdélyi szerzők idegen nyelven történő megjelentetését is  jelentette be Karácsonyi Zsolt, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A program szeptemberben indul és 2025 februárjáig tart. Egyik fontos eleme a kortárs magyar, életvitelszerűen Erdélyben élő írók és műveik promoválása a médiában. A maszol.ro portálon podcastek készülnek 25 kortárs erdélyi szerzővel, az Erdélyi Magyar Televízióban számos irodalmi műsorban lesznek láthatók a kortárs erdélyi szerzőkről készült műsorok, kulturális anyagok.

Ugyancsak szeptemberben indul a Vidékek, irodalmak programsorozat, melynek célja, hogy a romániai magyar szórványban, illetve vidéken élő olvasókhoz is eljussanak a kortárs erdélyi szerzők. Ennek keretében közel száz irodalmi esemény zajlik majd szeptembertől februárig. Az átfogó irodalomtámogatási projekt része a kortárs erdélyi szerzők külföldön, idegen nyelven történő megjelentetését támogató program is.

A program szeptemberben indul és 2025 februárjáig tart Fotó: Pexels

Az irodalomtámogatási és -népszerűsítési program részeként márciusban elindult az irodalmi folyóiratok támogatása, illetve a 40 év fölötti alkotóknak létrehozott Senior Irodalmi Ösztöndíj program. A programban évente 7 főt támogatnak, ennek eredményhirdetése április 15-én történt.

A program kezdeményezője az RMDSZ, lebonyolítója az Iskola Alapítvány, a támogató: Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?