Fényjátékkal festik színesre a nagyváradi Bazárépületet

Sebastian Comănescu képzőművész látványos video mapping bemutatójával zárul a Neo Art Connect (NAC) művészeti és tudományos rendezvénysorozat Nagyváradon, augusztus 29-én. A vetítés a város egyik ikonikus épületét „kelti életre”, témája a NAC idei témamegjelölésének megfelelően a „Changing environments”, azaz változó környezetek. A rendezvény fontos üzenete ugyanakkor az emberi tevékenység hatása a bolygóra, illetve a modern technológiák jelenléte az élet minden területén.

A vetítés a Galateca galéria, Anca Boeriu és Andreea Sandu kurátorok, a NeoArt Románia Kulturális Egyesület, az UNITH2B architects, valamint Hildegard Brandl és Anca Brandiburg szervezésében megvalósult Neo Art Connect második kiadásának záróakkordja.

Forrás: Neo Art Connect Facebook-oldala

A változó környezetek gondolatából kiindulva a Bazár homlokzatán megjelenő vetítés az épület történetét értelmezi újra, generatív vizuális szoftver segítségével. A videoművészeti alkotás ihletője maga a váradi bazár, amely találkozások és interakciók tere, ugyanakkor átjáró is. A vetítés grafikai elemei követik és átrajzolják az épület vonalait, amely ezáltal a kortárs médiatér részévé válik.

A passzázsban jelenleg is látható a NAC keretében felállított, A város szíve címet viselő installáció, Anca Boeriu és Andreea Sandu alkotása, amely a NAC nagyváradi eseményének részét képezi. További installációk láthatók a hónap végéig a Darvas-La Roche házban is: a földszinti konferenciateremben László Aletta, Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea és Mihaela Pop alkotásai, a recepciónál pedig Alina Rizescu Bright Women Round Table című, mesterséges intelligencia felhasználásával létrehozott videoinstallációja.

Forrás: Neo Art Connect Facebook-oldala

A Changing Environments társadalmi-kulturális vitateret biztosít a különböző tudományterületeket és új technológiákat integráló, használó vagy azokban együttműködő alkotók és művészek számára. Az alkotások azt a kérdést boncolgatják, hogy milyen hatással vannak ránk a kortárs társadalomban végbemenő, egyéni és társadalmi-gazdasági-kulturális szinten jelentős változások, amelyeket egyrészt a technológia fejlődése, az élet legtöbb területén jelen lévő új mesterséges intelligenciák, másrészt az éghajlati és környezeti változások, valamint a hazánkhoz közeli területeken zajló fegyveres konfliktusok idéznek elő – fogalmaznak a kurátorok.

A video mapping augusztus 29-én, csütörtökön 21.30–24.00 óra között lesz látható. A Darvas—La Roche-házban és a Bazárépület passzázsában látható kiállítások látogatási ideje: keddtől vasárnapig 10:00—18:00 óra. Hétfőn zárva.

A belépés ingyenes!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?