Harmadik alkalommal szerveznek Várfesztivált Nagyajtán

 A nagyajtai székhelyű Jurta Egyesület harmadik alkalommal szervezi meg a már régen megálmodott Várfesztivált 2024. szeptember 6-8. között Nagyajtán, a 15. században épült unitárius vártemplom udvarán.

A Jurta Egyesület húsz éve a helyi és regionális közösséget igyekszik különböző gyerek- és ifjúsági tevékenységekkel színesíteni-gazdagítani. Fő céljának tekinti, hogy a különböző rendezvények által a fiatalok és gyermekek mindennapjaiba világi és szakrális értékeink köré közösségi életformát teremtsen. Az elmúlt évek alatt számos projekt került megvalósításra, lefedve a kulturális, sport, oktatás, népzenei területeket egyaránt – írják közleményükben a szervezők.

A Várfesztivál központi elemét a művészetek találkozása adja. A fesztivál széles skálán mozgó programkínálata tartalmazza a zene, a képzőművészet, a népművészet ágazatait. Célcsoportját tekintve a gyerekektől egészen a felnőtt korosztályig terjed ki. A programpontok között megtalálhatóak a zenei együttesek előadásai a várszínpadon, néptáncelőadások, kézműves vásár és természetesen a látogatók változatos gyerekfoglalkozásokon is részt vehetnek.

Idén a Várfesztivál péntek délutántól kezdődő, vasárnap délig tartó programkínálata felöleli mindazokat a tevékenységeket, amelyek a Jurta Egyesület célkitűzései is egyben. A péntek délutáni megnyitót követően a nemrég lezajlott Citera műhelymunka előadását hallgathatják meg a résztvevők. Ezt követően megnyílik az állandó jellegű kézműves vásár, majd a baróti Alteregó színjátszó csoport Nálunk ilyen nincs című színdarabot mutatják be. Őket követi a Művészeti Népiskola Erdővidéki néptáncosainak, a Búzavirág néptánccsoport előadása, a Várfesztivál első napja a Tárkány Művek koncerttel zárul.

Szombat délben az érdeklődők vezetett séta formájában ismerhetik meg a 15. századi unitárius templom történetét Fekete Levente unitárius lelkész közreműködésével, majd a sétát orgonakoncert zárja. Ezzel párhuzamosan megnyílnak a kézműves standok, valamint a gyerekfoglalkozások is, amelyek között lesz tányérfestés Tompa Dezsővel, óriáskirakósok, kifestősök a Visit Covasna jóvoltából, valamint nemezelés Nagy Adéllal.   A továbbiakban Marczi Csaba repülőmodellező előadására kerül sor, őt követi az Erdővidéki fesztiválokról szóló kerekasztal-beszélgetés az RMDSZ jóvoltából. Délután a felnőttek számára felnőtt mesemondásra kerül sor Csortán Hajnal vezetésével, majd a Várszínpadon klasszikus dalokat ad elő Mocanu Erika mezzoszoprán és Szőcs Botond zongoraművész.

A már hagyománnyá vált borkóstoló is megtalálható a Várfesztivál programjában, ez alkalommal Dúzsi Tamás borai kerülnek bemutatásra, azt követően pedig a zenéé a főszerep: előbb a Lelkes Zenekar, majd a Maszkura és a Tücsökraj koncertjére kerül sor. Az este öröménekléssel, nótaesttel zárul a Lelkes zenekar vezetésével. Vasárnap 11.00 órától ünnepi istentiszteletre kerül sor, amelynek keretében Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnökének Erdővidék régi térképeken előadására kerül sor, a Várfesztivált a Gazdag Miklós Polgári Daloskör fellépése zárja.

A Várfesztiválra a belépés ingyenes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?