Hamarosan kezdődnek a Brassói Magyar Napok

Idén is magyar szótól lesz hangos Brassó főtere a találkozások ünnepén! Ebben az évben sem maradhatnak el a Brassói Magyar Napok, amely most már 14. alkalommal örvendezteti meg a brassói és barcasági magyarságot.

A Brassói Magyar Napok a dél-erdélyi szórvány legnagyobb rendezvénysorozata, amelyre idén szeptember 15-22. között kerül sor Brassó emblematikus helyszínein. A program kínálatból, mint ahogy az eddigi évekből megszokhattuk, idén sem maradnak ki a koncertek, filmvetítések, gyerekprogramok, kézműves és termelői vásár, és rengeteg más kulturális esemény, amely egy héten keresztül várja az érdeklődő közönséget – írják közleményükben a szervezők.

A rendezvény több mint 50 programmal, köztük könyvbemutatókkal, néptánctalálkozóval és táncházzal, kirándulásokkal, kézműves foglalkozásokkal és természetesen különleges és közkedvelt zenei élményekkel is várja a nagyérdeműt, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A 14. Brassói Magyar Napokat egy igazán különleges momentummal indítják, ugyanis idén 75 éves a Búzavirág Néptáncegyüttes. A jubileumi alkalomra több eseménnyel: találkozóval, fotókiállítással és közös, generációkon átívelő táncpróbával is készülnek szeptember 15-én. A nap végén pedig az Örökségünk a táncban című gálaműsorral hivatalosan is megnyitják a Magyar Napokat. A rendkívüli produkció díszvendége Pál István Szalonna és Bandája, amelyre 18 órától kerül sor a brassói Sică Alexandrescu Drámai Színházban. Az előadás keretében a múltbeli örökségbe és az új táncrendek világába kalauzolják el az érdeklődőket.

A fesztiválnyitást követően szeptember 16-20. között a hét első felében a kulturális programok kapnak nagyobb figyelmet, amikor is: irodalmi és történelmi előadásokra kerül sor, vetíteni fogják a Semmelweis, Kálmán-nap című filmeket, valamint az Eötvös expedíció dokumentumfilmet, megnyitják a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítást, Dr. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó tart könyvbemutatót és motivációs beszélgetést, megismerkedhet a közönség Vida Gábor a Senkiháza - Erdélyi lektűr című kötetével, mindezek mellett két ínycsiklandozó borkóstolón is részt vehetnek majd, illetve városnéző túrán és a Cenkre való kiránduláson is.

A kulturális hetet mi más követné mint fesztiválhétvége, ahol szintén színes programkínálattal készülnek a szervezők, a következőkben néhány konkrétum a zenei felhozatalból is. Pénteken a Tanácstéren először csap a húrok közé a Don’t Stop The Queen zenekar, akik a legendás Queen együttes legjobb tribute zenekara Közép-Európában, őket követi a sokak által kedvelt Hooligans, akiket be sem kell mutatni a közönségnek, a rockzene kedvelői nekik örülhetnek majd. Szombaton egy játékos gyermekkoncertet követően Brassó szülötte Dalma és zenekara fog kedveskedni dalaival a Magyar Napok közönségének. Majd egy igazi kuriózumra kerül sor, ugyanis a Tanácstéri nagyszínpadon fellép a 100 Tagú Cigányzenekar gazdag repertoárjukban többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss- művek mellett természetesen ismert operett és népzenei művek, magyar nóták és tradicionális magyar cigánymuzsika is szerepel majd. Vasárnap pedig vendég lesz a középkorú illetve idősebb réteg kedvence is Szandi és az Abrakazabra, akik örökzöld slágerekkel zengik be a teret és zárják a 14. Brassói Magyar Napokat.

Továbbá csütörtöktől kezdődően megnyitja kapuit a Kronstadt Fair kézműves és termelői vásár a Tanácstéren, valamint péntektől a gasztro és borsarok is ínyencségekkel várja a látogatókat az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán.

Természetesen idén sem maradhat el, hiszen szerves részét képezi az eseménynek az In Memoriam Reiff István – Barcasági Néptánctalálkozó, amelyre szokás szerint a fesztivál zárónapján, vasárnap kerül sor. A néptánctalálkozó műsorait megelőzően 14 órától egy felvonulásra is sor kerül, amikor is az együttesek tagjai viseletben vonulnak az Áprily Lajos Főgimnáziumtól a Tanács térre, ahol majd a színpadon mutatják be barcaság és környékének csodálatos tánckincsét az arra látogató közönségnek.

Fotók: Brassói Magyar Napok

Toró Tamás a magyar napok főszervezője így nyilatkozik az eseményről: „Tizenöt évvel ezelőtt gondoltam és álmodtam egy nagyot, ami arról szólt, hogy 71 év szünet után újra legyen Brassóban Brassói Magyar Napok. Egy olyan eseménysorozatról álmodtam, amely egy hiánypótló kulturális fesztivál, összművészeti kavalkád, amely a barcasági és brassói magyaroknak egy nagyon fontos megmaradási, és továbbélési lehetőséget biztosít. Meggyőződésem, hogy az egyház, a magyar iskola, a magyar vállalkozások mellett a kultúra egy elengedhetetlen összefogó tégely. Mivel Brassóban sajnos nincsenek magyar kulturális intézmények, ezért kulturális fesztiválok keretein belül próbáljuk a brassói, barcasági magyarság kulturális szomját oltani.”

Ahhoz, hogy a térségben élő magyarság kulturális igényeit teljesítsék a Brassói Magyar Napok szervezőcsapata igencsak változatos és bőséges eseménysorozattal készül. Egy héten keresztül koncertektől, családi és gyerekprogramoktól, könyvbemutatóktól, kiállításoktól, bor és gasztro saroktól, és filmvetítésektől lesznek majd hangosak a város terei, beltéri helyszínei. A programok majdnem mindegyike ingyenes, az ünnepélyes nyitóelőadás, a borkóstolók illetve a nótaest kivételével.

További részletek a Brassói Magyar Napok Facebook- oldalán olvashatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?