Időkapszulát helyezett el a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum

Az idő igaz címmel könyvet küldött a jövőbe a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ). A Petőfi-bicentenárium zárásaként elhelyezett időkapszulába Petőfi versei mellé ma is élő költők műveit válogatták be.

Idén ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A Petőfi-bicentenárium zárásaként egy időkapszulát helyezett el a Nemzeti Bankban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, melyet Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vett át.

Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Demeter Szilárd, a Petődi Irodalmi Múzeum főigazgatója/ Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

„Elküldtünk egy könyvet a jövőbe. A címe: Az idő igaz – A Magyar Kultúra magazin Petőfi tricentenáriumi antológiája. Ebbe Petőfi versei mellé ma is élő költők műveit válogattuk be, olyan verseket, amelyek témájuk, kérdésfelvetésük, érzelmi-gondolati tartalmuk okán kapcsolódnak a reformkori törekvésekhez, kihívásokhoz” – fogalmazott Demeter Szilárd

„Azzal a reménnyel és bizakodással szerkesztettük ezt a kéziratot, hogy száz év múlva a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori főigazgatója megjelenteti ezt a verseskötetet. Mert hiszünk abban, hogy bármit is tartogat a következő évszázad, 2123-ban a Kárpát-medencében Petőfi születésének 300. évfordulóját fogják ünnepelni a magyarok, akiknek akkor is fontos lesz az irodalom” – emelte ki a PIM főigazgatója.

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

„A kortárs költemények mellett az időkapszula tartalmazza Orbán Viktor miniszterelnök úr üzenetét is azoknak, akik száz év múlva kézbe vehetik ezt a kötetet. Külön öröm és nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Nemzeti Bankban helyezhettük el az időkapszulát, mert így látjuk biztosítva azt, hogy nem vész feledésbe ez az üzenet. A Magyar Nemzeti Bank stabilitása a biztosíték arra, hogy ez a kézirat nem válik egy gyűjtemény lappangó dokumentumává”mondta Demeter Szilárd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?