Milyen zenét hallgatna ma Petőfi? Öt állomásos Petőfi-turné indul kortárs szerzőkkel

Öt állomásos, két erdélyi fesztiválhoz kapcsolódó nyári turnéra indul augusztus 4-én a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Irodája, hogy az idei Petőfi bicentenáriumhoz kötődve számos programot, bemutatót, kiállítást, valamint a kortárs irodalmi és zenei élet friss produkcióit, új kötetmegjelenéseit közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez.

A Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyet, Kolozsvárt és Torockót érintő turnén többek között olyan alkotók vesznek részt, mint Láng Zsolt, az Aurevoir Zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Vida Gábor, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán. A programok mellett utazik a szabadtéri Huszonhat év – Petőfi200 vándorkiállítás is.

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022. januárja óta időről időre útra kel a Kárpát-medencében, hogy irodalmi zenés programjaival, Irodalmi Karaván útjaival az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva népszerű szerzőket és fontos irodalmi témákat felvonultatva lépjen közelebb a közönséghez. Kortárs és klasszikus, irodalmi évforduló és új kötetmegjelenés, koncert és színház – a paletta széles, ráadásul a fókusz az idei évben a 200 éve született Petőfi Sándor életére helyeződik. Augusztus 4–12. között az öt állomásos turnén szerepel kiállítás, Petőfi kvíz és előadás, XX. századi szerzőket bemutató program, sok izgalmas beszélgetés és egy új könnyűzenei-irodalmi produkció, a Paronim – Petőfi Kultplusz is, amely Petőfi üzenetét a könnyűzene és a dalszöveg egybeolvadása által hozza el az erdélyi közönségnek.

„Hitvallásom, hogy minden vers annyiféle, ahányan olvassuk. Azt gondoljuk, hogy az én Petőfim más, mint a többieké, és tényleg: van, akiben az iskolai ünnepségek maradnak meg, van, aki egy nagy irodalmi találkozásra emlékszik egy régi gyerekkori verssel, de egy biztos: többféleképpen tudunk kapcsolódni egy-egy költőhöz. A mi programunk ezt a sokszínűséget emeli ki, amit nem egy magas és elérhetetlen pódiumon képzelünk el, hanem különböző színpadokon kötetlenül beszélgetve, a zene eszközeivel gazdagítva” – magyarázta Juhász Anna, Prima Primissima díjas irodalmár, kulturális menedzser.

EgyFeszt Gyergyószentmiklóson

Augusztus 4-6. között a közönség a gyergyószentmiklósi EgyFeszt Színház-és Könyvudvarában találkozhat izgalmas előadásokkal. A szabadtéri színpad, valamint a zártabb, csendesebb könyvsátor egyaránt hangulatos teret ad majd a könyves, irodalmi, zenés eseményeknek.

Augusztus 4.: 17:00 – Petőfi irodalmi koncert | Verseitek dallama: Skoperda Nóra&Nagy Gergő duója; 22:30 – Szabadtéri filmvetítés | Frici és Aranka - a Karinthyak története.
Augusztus 5.: 15:00 – Vetített képes, ismeretterjesztő előadás | Te mit tennél egy időkapszulába?; 16:00 – Kiállításmegnyitó és csapatjáték | Huszonhat év - Petőfi200 (helyszín: Központ). A kiállítást megnyitja Csergő Tibor András polgármester és Juhász Anna irodalmár; 17:00 – Aurevoir. koncert és beszélgetés; 18:00 – Irodalmi beszélgetés | Vendég: Vida Gábor író; 19:00 – Könnyűzenei, irodalmi koncert | PARONIM - Petőfi KultPlusz Heincz Gábor Biga és OliverFromEarth szereplésével.
Augusztus 6: 15:00 – Irodalmi beszélgetés | Vendég: Láng Zsolt író; 16.00 – Könyvbemutató | helyőrség.ma antológia; 19:00 – Irodalmi beszélgetés | Szőcs Géza 70; 20:30 – Koncert | Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya Bereményi Cseh Tamás estje.

A PARONIM – Petőfi KultPlusz produkció Gyergyószentmiklósról ezután tovább utazik Erdélyben a következő program szerint:

Double Rise Fesztivál Torockón

Erdély legjelentősebb zenei-irodalmi fesztiválja a Double Rise, amelyen a Petőfi Kulturális Ügynökség immár második alkalommal vesz részt hangsúlyosan Petőfi programokkal, de a repertoárt korábbi nagysikerű programok, kiállítás, kvíz, valamint új előadások is gazdagítják.

Augusztus 10–12. között a POKET-Petőfi Pajtában (melynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna irodalmár) a közönség találkozhat a Classical Lounge - Nagy klasszikusok fiatalon programmal, a Petőfi feat. POKET Quiz-zel, illetve olyan népszerű előadásokkal, mint a Kártyajáték, Beck Zoli és Vecsei H. Miklós közös estje, a Nem akarok - Nemes Nagy Ágnes100, a Ki vagyok én? Petőfi arcai zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással és a Huszonhat év – Privát Petőfi előadás.

Különleges irodalmi estek és beszélgetések közül is válogathatnak az érdeklődők: a rendhagyó József Attila-est Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, a Platon Karataev frontemberével, A térképről nem lehet lemenni címmel beszélgetés Visky Andrással a Kitelepítés című kötetről Juhász Anna közreműködésével, Balla Gergő és Vecsei H. Miklós részvételével, mind érdekesnek ígérkezik. Utolsó erdélyi állomásaként a torockói Főtérre érkezik a Huszonhat év – Petőfi Sándor200 szabadtári vándorkiállítás is.

A gazdag programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveit felhasználó QJÚB koncert és az Ügynökség új irodalmi, könnyűzenei produkciója, a PARONIM - Petőfi Kultplusz is bemutatkozik Heincz Gábor Biga és OliverFromEarth főszereplésével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?