Június végén Maros megyébe érkezik a Petőfi-busz

Június végén Maros megyébe érkezik a Petőfi-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. A Petőfi Sándor-emlékév alkalmából létrejött utazó kiállítás kiemelt célja, hogy élményszerűen mutassa be Petőfi Sándor életművét és életútját. A Marosvásárhelyért Egyesület segítségével június 27-én Nyárádszeredában és június 28-án Erdőszentgyörgyön is várja az érdeklődőket az utazó kiállítás, június 29-én pedig Marosvásárhelyre érkezik.

A kiállítás címét adó mottó:„Átröpűlök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

Fotók: Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldala

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.

A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

 A Petőfi-busz, amely tavaly szeptembertől járja a Kárpát-medencét, a Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg a tervek szerint. Marosvásárhelyen a Marosvásárhelyi Vár előtti parkolóban szakképzett múzeumpedagógusok vezetik majd körbe a látogatókat a Petőfi-buszban. Óránként indul tárlatvezetés. A kiállítás minden korosztálynak ajánlott, úgy gyerekeknek, mint felnőtteknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?