Háromszéki városokban állomásozik a Petőfi-busz

Hétfőn Kézdivásárhelyre érkezett a Petőfi-busz, és a következő napokban Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön és Baróton is állomásozik a Petőfi Sándor életművét és életútját bemutató buszos vándorkiállítás.

Tavaly, szeptember 1-jén indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. A Petőfi Sándor-emlékév alkalmából berendezett múzeum-busz egy éven át számtalan településre eljut, így érkezik ezen a héten a háromszéki városokba. Hétfőn Kézdivásárhelyen, kedden Kovásznán, csütörtökön Sepsiszentgyörgyön és pénteken Baróton lehet megtekinteni az utazókiállítást, amely élményszerűen mutatja be Petőfi Sándor személyiségét és munkásságának ismert darabjait.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A tárlat gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen bemutatják a költő életének legfontosabb állomásait.

Plakát: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi-buszon berendezett tárlat megtekintése ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. A háromszéki helyszínekre jelentkezni a 0737-151.102-es telefonszámon, vagy az mkk@mkk.ro e-mail címen. A múzeum-busz fogadóképessége 15-20 fő és egy tárlatvezetés összesen 30-40 percet vesz igénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?