Hétvégén Báthory Napokra várják a magyarokat Szilágysomlyóra

Szilágysomlyó magyar közösségét immár 31. alkalommal várják a héten megrendezendő Báthory Magyar Napokra. A szervezők változatos programmal, szórakoztató és értékes rendezvényekkel készülnek.

Kovács Zoltán-Zsolt, a Báthory István Alapítvány elnöke a Maszolnak elmondta, csütörtök délután 6 órától táncházzal, a Szederinda hagyományőrző táncosaival és citerásaival veszi kezdetét az idei ünnepségsorozat a Szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Házban. Közreműködnek a Kaláris együttes táncosai és a Bagó zenekar.

Pénteken 14 órától az EMKE – Magyar Házban az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának kiállítása tekinthető meg Sokszínűség, fejlődés és közösség címmel, melyet „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” mottó alatt a Petőfi Irodalmi Múzeum immár otthonra talált vándorkiállítása követ.

Fotó: Kulcsár Mária

Ugyanaznap 17 órától a római katolikus közösségi házban pedagóguskonferenciát tartanak nem csak pedagógusoknak. A jelenlévőket Kovács Zoltán Zsolt, a Szilágy megyei RMPSZ és a Báthory István Alapítvány elnöke, Faluvégi Ervin Zoltán főtanfelügyelő-helyettes és dr. Széman Péter tiszteletbeli elnök, az országos EMKE elnöke köszönti. Előadást tart a kolozsvári dr. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes és Szabó Gábor tanfelügyelő, a Maros megyei Pedagógusok Házától Fodor József igazgató, valamint Virág Erzsébet, Közép-erdélyi leköszönt alelnök. Péter Mónika Mária tanfelügyelő (Kolozs Megyei Tanfelügyelőség) és Nagy Tímea tanfelügyelő (Fehér Megyei Tanfelügyelőség) előadása után testvériskolai kapcsolatot szentesítenek a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum és a szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola között.

Szombaton délelőtt a Szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Házban Nyelvileg vegyes családok gyermekei magyar óvodában, iskolában címmel pedagógus workshopra kerül sor. Előadó Tasi Ottilia Gyöngyvér, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum tanítója, oktatásszakértője. A programmal párhuzamosan az EMKE – Magyar Házba kézműves alkotó délelőttre hívják a gyermekeket. 14 órától díjátadó gálát rendeznek a katolikus közösségi házban, ahol közreműködik a Szederinda citeracsoport. A köszöntők után átadják a Pedagógus Szolgálati Emlékérem díjat a Szilágy megyei pedagógusoknak, a Szilágy megyei RMPSZ díjait, az RMPSZ Tudományos tanácsának díjait, és a Szilágysági Magyarok Díját. Délután fél 4-től Joseph Herman Pasternak, született Paszternák József és az EMKE 20 tiszteletére táblaavatásra, majd Báthory-szoba és Mártonffy hagyaték bemutatására kerül sor az EMKE – Magyar Házban. 16 órától a kolozsvári Ampelopsis Versszínház felolvasószínház előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét nézhetik meg az EMKE – Magyar Házban, amit a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak ünnepi zenés programja követ a Nagyboldogasszony római katolikus templomban. Fellépők: Szakács Panna, Ferencz István, Ferencz Mercédesz, Füzesi Sára, Takács Zsófia, Szűcs Gabriella, Oszacky-Butkai Gergő, Paniti Antonio, Kerezsi Vilmos, Kemecsei Bálint, Bíró Bálint. Végezetül a Szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Házban este 7 órától a 16. Báthory István cserkészcsapat kalauzolja a jelenlévőket.

A vasárnapi ünnepi szentmisét követően az idei rendezvénysorozat Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király mellszobrának megkoszorúzásával ér véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?