Függönyt le! – Évadzáró a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban

Kiértékelte az előző évadot, és beszámolt a jövőbeli tervekről a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vezetősége.

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, ahol a teátrum vezetősége az elmúlt, 2023-2024-es évadot értékelte, és az azt követő részleteiről számolt be. Nagy Pál igazgató a felvezetőjében arról beszélt, hogy „kiemelt évadot zártak”, hiszen a Tomcsa Sándor Színház fennállásának 25. évfordulója egy, eseményekkel teletűzdelt, zsúfolt jubileumi évadot teremtett, ahol lényegi fontossággal bírt a városban való jelenlétük, amelyet a már bevált szlogeneik: Városban a színház!, Színházban a város! is erősítettek – olvasható közleményükben.

Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala

Az előadásokon kívül több olyan kísérőprogram kapott még helyet ebben az időszakban, amelyeket kizárólag erre a különleges évadra valósítottak meg: a rendszeressé tett kocsmai beszélgetések a társulat színészeivel, a színészportrék, a legjobban sikerült bábjaik és jelmezeink installációszerű elhelyezése szerte a város kirakataiban, a tematikus farsangi bál megszervezése... mind-mind csupa olyan gesztus volt, amivel még inkább nyitni kívántak az udvarhelyi közönség felé.

Barabás Árpád művészeti vezető szerint az egyetlen valódi képviselő, amely a társulatot kell jellemezze, az a minőségi előadások létrehozása. Egy olyan mérce, ameleyet hasonlóan a korábbiakhoz, az elkövetkezendőkben is még inkább igyekeznek képviselni. Az előadásaik olyan termékek, amelyeket a szélesebb publikumnak is egyre inkább el kell juttatni, minél több helyen reprezentáni kell.

Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala

A 2024/2025-ös évadban négy új, saját produkciót készülnek „tető alá hozni”, amelyek közül kettő nagyszínpadi, kettő pedig stúdióelőadás lesz, ezen kívül három vendégelőadást is kínálnak a bérletházaikban: az Udvarhely Néptáncműhely Barokk balladáját, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című nagyszínpadi előadását, illetve a Csíki Játékszín Utazás a koponyám körül című Karinthy-átiratát.

Ezek mellett a régi előadásaik közül tizenhárom, a korábbi évadokban közönségsikert aratott előadást tartanak továbbra is műsoron, közöttük négy gyerek- és két ifjúsági előadást.

Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala

A 2024/25-ös évadban sem a bérletházak, sem a jegyek, illetve a bérletek árai nem változnak, utóbbiakat háromlépcsős árazásban értékesítik, akárcsak az eddigi évadokban. Újdonság viszont, hogy a kedvezményes időszakokban nem lehet korlátlan számú bérletet megvásárolni, hanem csak bizonyos számút, így az első, legolcsóbb periódusban (június 17. és július 12. között) bérletházanként mindössze 50 bérletet adnak el, míg a második szakaszban – ez július 15. és augusztus 23. között tart – 75 darabot.

A legnagyobb változás az új évadban a színház valószínűsíthető költözése lesz, amely a kiszámíthatatlansága miatt egy bizonytalan, kettős állapotot eredményezett, és ennek következtében az egész évadot kettő vagy három különböző helyszínre kellett tervezniük, amely nemcsak a társulat számára okoz nehézségeket, hanem a vendégművészek meghívása is körülményesebb lesz, nem beszélve arról, hogy a közönség informálása is bonyolódik – fogalmazott a társulat művészeti vezetője. Kezdetét veszi ugyanis az épület energetikai korszerűsítése, ami miatt a nagyszínpadi előadásokat a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt, a volt Stúdió mozi épületében, míg a stúdióelőadásokat a Siculus Ifjúsági Ház Kossuth Lajos utcai székhelyén tervezik játszani, a változó körülmények függvényében. Fontos tudni ellenben, hogy a dráMA15 kortárs színházi találkozó szeptemberben még a megszokott helyszínen zajlik.

Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala

A színház igazgatója hozzátette, hogy visszatekintve az elmúlt évadra, a „mennyiség is beszédes lehet a minőség mellett”, hiszen több mint 30.000 nézőnek sikerült megtekintenie a több mint 190 előadást, amelybe bele kell kalkuláni a vendégelődásokat is. A nézőszámok növelésében oroszlánrész jutott az Udvarhely Bábműhelynek is, ugyanis nagyon sok gyereket és egyúttal családokat sikerült megszólítania a bábelőadásai és a különféle rendezvényei révén. Jól jelzi a munkájuk sikerességét, hogy például Az öreg király hagyatéka című bábelőadásuk az 50-ik reprezentáción is túl van.

Az elmúlt évekhez hasonlóan öt díjat osztottak ki a társulat tagjai között: idén a Deszka-díj az Esti Norberté, a Cameo-díjra Wagner Áron érdemesült, Reflektor-díjakat kaptak Nagy Xénia-Abigél és Jakab Tamás, míg a Kulissza-díj Dániel Helgát illette meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?