Filmen a Párhuzamos város trilógia készítésének folyamata

Werkfilm készült Temesvár nagyszabású imerzív színházi kísérletéről, a Párhuzamos város trilógia születésének folyamatáról. A Párhuzamos város – Making of című dokumentumfilm feltárja a trilógia magával ragadó színházi csodavilágának születését. 

A színházkedvelőket három éven át izgalomban tartó projektről készült film végigköveti a Temesvár három városrészében, a Józsefváros, a Gyárváros és az Erzsébetváros épületeiben és terein bemutatott előadássorozat felépítésének folyamatát. A három részes sorozatot szeptember 11-én, szerdán 18.00 órától a Victoria moziban mutatják be az alkotók. 

Fotók: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A 45, 24, illetve 23 perces dokumentumfilmek vetítését követően szót kapnak az alkotók: Anca Berlogea, a film rendezője mellett jelen lesz Balázs Attila színházigazgató, a trilógia egyik kulcsszereplője (Martin professzor megformálója), a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vezetője, hiszen az intézmény kiemelt partnere a számos helyi független és hivatásos társulattal és több egyesülettel együttműködésben létrejött Párhuzamos város-projektnek.  

A temesvári közönséget már 2021-ben lenyűgözte a Párhuzamos város története – Anca Berlogea ekkor kezdte dokumentálni a kreatív alkotói munkát, majd három részben foglalta össze a Peca Ștefan és Ana Mărgineanu által írt és rendezett, a közönség bevonására, beavatására épülő előadások készítésének folyamatát. A film a Temesvár - Európa Kulturális Fővárosa 2023 program részeként jött létre.  

Az alkotók a trilógia szövegét a címadó városrész sajátosságairól, helytörténeti kuriózumairól, valós történetek részleteiből gyúrták össze; dokumentálódásuk során többször szóba került az erzsébetvárosi filmszínház, ezért döntöttek úgy, hogy a Victoria mozi lesz a film premierjének helyszíne.    A nézők a vetítővásznon találkozhatnak a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a Merlin Gyermek- és Ifjúsági Színház színészeivel, valamint a projekt megvalósításában részt vevő, többszörösen díjazott független alkotókkal.   

A filmben a környékbeli helyszíni dokumentációtól kezdve az útvonalépítésen és a nézői tapasztalatokon át a próbákig és a bemutatókig végigkövethető, hogyan alakította a trilógia történetét Peca Ștefan szerző, és hogyan dolgozott együtt Ana Mărgineanu rendező a Párhuzamos város alkotóival.   

A közönség a helyszínen megismerheti a Párhuzamos város előadások októberi műsorát is: a Párhuzamos város – Party Erzsébetvárosban című előadást október 1-én láthatja újra a közönség, ezt követően október 2,15,21,22- én lesz megtekinthető.  

Kedvezményes jegyvásárlásra is lehetőséget kínálnak: a jegyirodában féláron lehet belépőt váltani a Párhuzamos város – making of című dokufilm megtekintésére szóló jegy felmutatásával a fent említett előadásokra.   A moziban vetített filmre itt lehet jegyet váltani. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?