A bizonytalan helyzetben lévő művészek támogatása kerül előtérbe a színház világnapján Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is csatlakozott az UNITER jótékonysági kezdeményezéséhez. A színház világnapja alkalmából a március 27-i 1978 című előadás teljes bevételét bizonytalan helyzetben lévő művésztársaik támogatására ajánlják fel.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház számára mi más lehetne méltóbb az idei Színházi Világnap ünneplésére, mint az 1978 című előadás, amely a háborúkkal és diktatúrákkal átszőtt kelet-európai történelmünk borzalmait egyetlen emlékfolyamba sűrítve mutatja meg, felvillantva az elhallgattatás és a rettegés emlékfoltjait, amelyek feltépik és kirámolják elménk olyan fiókjait is, amelyeknek kulcsát már-már elveszettnek véltünk, felmutatja azoknak a traumáknak a lenyomatait, amelyeket örökségként hordozunk, és amelyek – a vészterhes időkre való tekintettel – akár a jövőnket is determinálhatják – olvasható a színház közleményében.

A szlovéniai Tomi Janežič rendezésében létrejött produkció egy nemzedékeken átívelő doku-fikció, amely a színészek és a rendező személyes történeteire épül, és a hetvenes évek Romániáját idézi, miközben olyan helyi és globális jellegű eseményekről is szól, amelyek összekapcsolják Temesvárt és az olasz-szlovén határ menti – az isonzói front és több száz magyar katona tömegsírjainak közelében található – Nova Goricát, a két várost, amely egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte.

Nem véletlen, hogy a március 27-i Színházi Világnapon az 1978 című előadást ajánlja megtekintésre az intézmény, hiszen az előadás összecseng az idei üzenetet megfogalmazó Jon Fosse norvég drámaíró szavaival: „A háború harc a mindegyikünkben ott lakozó egyediség ellen és harc a művészet és a benne lakozó egyediség ellen is.”

Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház csatlakozott a Művészek a művészekért kampányhoz, az UNITER jótékonysági kezdeményezéséhez, amely a bizonytalan helyzetben lévő művészek támogatására irányul. A március 27-i előadásra szóló jegyek megvásárlásával bárki segítheti a szenvedő művészeket; a jegyekből származó teljes bevételt jótékonysági célra fordítja az intézmény.

Az 1978 előadás nem csupán egy színházi esemény, hanem lehetőség is arra, hogy mélyebben megértsük önmagunkat és a világot, amelyben élünk. Az intézmény ezzel az előadással kívánja felhívni a figyelmet a színházművészet fontosságára.

Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadásának ősbemutatóját 2023 decemberében láthatta a közönség. A produkciót két UNITER-díjra jelölte a Román Színházi Szövetség.

Az előadás március 27-én 17.00 órától a Műszaki Egyetem Hidrotehnika karának egykori épületében lesz látható (str. Ghirodei 32.). A helyszínre jutásról itt találnak információkat.

Az előadáshoz román és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

(Nyitókép: Csiky Gergely Állami Magyar Színház)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?