Fiatalok, energikusak és tehetségesek - a sepsiszentgyörgyi Raklap együttes

Bár még csak körülbelül egy éve alakult meg a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar, nagyon gyorsan berobbantak a köztudatba: első megjelentetett számuk már a 75 ezres megtekintettségnél jár, jövőre pedig a Fishing on Orfű fesztiválra is meghívták őket. A bandatagok külön-külön már évek óta zenéltek, ám egy házibuli alkalmával találtak rá arra a felállásra, amiben ma játszanak. Idén márciusban a Marosvásárhelyen megrendezett Peron Music Tehetségkutatón vettek részt, ekkor figyelt fel rájuk Kovács Norbert, a Republic Production producere, aki a fesztiválon zsűrizett. A csapat azóta vele dolgozik, eddig három saját számot adtak ki, de sok van még a tarsolyban, legalább két albumra való, amiből már fel is van véve hét.

A zenekarral a sepsiszentgyörgyi Szimpla romkocsmában találkoztunk, ahol jó hangulatban telt a beszélgetés, a zenekartagok egymás mondatait kiegészítve válaszoltak kérdéseimre, minden harmadik mondatot pedig legalább egy vicc követte. A legtöbben a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, 17-18 évesek és zenét tanulnak, ám a zenekar egyik énekese drámás diák. A Raklap tagjai Mihály Dorka és Hubbes Mátyás énekesek, Kerezsi Tas dobos, Kolozsi Soma basszusgitáros, illetve Kolozsi Tamás és Duka Máté gitárosok. 

Fotók forrása: az együttes Facebook-oldala

A banda megalakulásáról Kerezsi Tas mesélt, aki elmondta: az egész úgy kezdődött, hogy ő Somával és Tamással már vagy három-négy éve együtt zenélt, különböző feldolgozásokat játszottak és tavaly nyáron egy Máténál tartott összejövetel találkoztak Matyival meg Dorkával, ekkor kezdtek el együtt zenélni. Októbertől decemberig rendszeresen nappalikban próbáltak, majd december végén volt az első koncertjük szintén egy nappaliban. Először nagyobb közönség előtt a Szimplában léptek fel, majd megpróbálkoztak a Peron Music Tehetségkutatóval, ahol felfigyelt rájuk mostani producerük. Hamar meghozta számukra a sikert az első publikált számuk, a Szia mama, amelyet rövid időn belül 75 ezren hallgattak meg, és a zenekar példaképe, Lovasi András is megosztotta Facebook-oldalán. 

A Lovasihoz kapcsolódó történetet Mihály Dorka mesélte el. Mint visszaemlékezett, hétfő reggel volt, neki hangszerórája volt, és egyszer csak felvillant a telefon. Ekkor az első számuk olyan egy hete került ki a Youtube-ra, és egy hét után jött az értesítés, hogy Lovasi András megosztotta zenéjüket. „Megnyitottam a Facebookot, és bedobta a bejegyzést, hogy Lovasi megosztotta a számunkat. Az elején el sem hittem, és gyorsan beküldtem a csoportba a fiúknak. Nagy izgalomba jött az egész társaság, mivel azt szerintem elmondhatjuk, hogy Lovas hatalmas nagy példaképe mindenkinek” – mesélte Dorka.

Jelenleg kislemezen dolgoznak, nyáron pedig turnézni indulnak

Arra a kérdésemre, hogy gondoltak-e arra, hogy ilyen hamar ekkora népszerűségnek örvend majd zenéjük, Mihály Dorka egyértelműen azt válaszolta, hogy nem, és a többiek is egyetértettek vele. Mint elmondta, volt egy beszélgetésük tavasszal egy próba után, akkor azt latolgatták, hogy mit érhetnek el a bandával, ha tényleg komolyan foglalkoznak a zenéléssel, és akkor Tasnak volt egy olyan megjegyzése, hogy jövő nyáron ott lesznek a Fishing on Orfűn. Ekkor még csak egyszer koncerteztek a Szimplában, és nem vették komolyan ezt a megjegyzést, de végül a zenekar dobosának igaza lett, hiszen hamarosan meg is hívták őket a jövő évi Fishing-re. Hubert Matyi ehhez még hozzátette, hogy a munkamorál olyan, hogy ők egyértelműen tudták, hogy a zenekarból valamikor lesz valami, és úgy is álltak hozzá, szerinte ez a mentalitás az, ami idáig vezetett. Elmondta, még nem érzik a sikert, csak a számokat látják egyelőre, és a sok pozitív kommentet, amiknek nagyon örülnek. 

A bandatagok elmesélték, egyelőre három saját számuk van kiadva, de fel van véve még hét. Kerezsi Tas szerint pedig album egyelőre nem lesz, de az a tervük, hogy egy EP-t kiadnak, nyáron pedig turnézni szeretnének, utána kezdődne a projekt a nagylemezzel. Eddig Orfűre és Szlovákiába vannak meghívva, de van több erdélyi és magyarországi helyszín is, ahol koncerteznek majd. Januárban a budapesti Gödörben zenélnek, de a két ünnep között is sok helyen játszottak, Csíkszeredában, Udvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is. 

A zenekartagok elárulták, a legfontosabb zenei inspiráció a Kispál és a Borz zenekartól jön, de ott van zenéjükben a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a The Doors, a Red Hot Chili Peppers, a Graveyard is, ugyanakkor benne van a Tankcsapda, Tom Waits és a Queens of the stone is. Matyi szerint az a jó, hogy ahányan vannak, annyi féle zenei irányultságot képviselnek, viszont megvannak a közös pontok, amire építenek. Elmondták, az utóbbi időben a legújabb számokat mind együtt írták, és ezt nagyon élvezték, emiatt érződik a zenén, hogy sokkal izgalmasabb lett. Matyi ugyanakkor hozzátette, a zenekarnak van egy mentora is, Szabó István, aki „a legjobban támogatja a zenekart”. Szerinte miatta tudták komolyan venni a zenélést és nélküle nem tartanának ott, ahol most vannak.  

Suli után csak a zenélésre koncentrálnának

A zenekartagok azt tervezik, hogy iskola után egy városban folytatják, és mivel a zenekar nagyja nem készül egyből egyetemre, iskola után inkább csak a zenéléssel foglalkoznánk. „Hogyha az elkövetkezendő két évben úgy alakul az életünk, hogy ezt lehet teljes munkaidőben csinálni, akkor szerintem össze tudjuk szedni a társaságot. Suli után pedig könnyebb is lesz együtt zenélni, mert szabadabb lesz a programunk” – mutatott rá Tas. 

Abban mind egyetértettek, hogy a céljuk az, hogy a zenélésből meg tudjanak élni, úgy, hogy közben teljes művészi szabadsággal rendelkezzenek. Duka Máté szerint fontosabb számukra az, hogy olyasmit csináljanak, amit tényleg szeretnek, mint az anyagiak. A fiatalok leginkább Magyarországon tudják elképzelni az életüket, hallgatótáboruk nagy része ugyanis ottani, ám egy részük szeretne itthon élni, és látnak lehetőség Erdélyben is. A román anyanyelvű hallgatósággal egyelőre nem nagyon érintkeztek, nem tudják, hogy mennyire hallgatják őket, de vannak angol számaik is, amiket majd publikálni fognak, így lehet, hogy a román közönséghez is elérnek ezekkel, mondják. Egyelőre azonban a magyar közönség a cél, mivel miután megjelent az első számot, a magyarországiak reagáltak a leginkább, így most a magyar közönséget akarják megszólítani, hogy legyen egy stabil hallgatóságunk. Később kiadnák angol nyelvű számaikat is, hiszen a repertoárban nagyjából fele-fele arányban vannak angol és magyar nyelvű dalok. 

A zenekartagok kiemelték, nagyon büszkék a színházban végzett munkájukra, hiszen a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata kereste meg őket, hogy játsszanak egy előadásban. „Azon túl, hogy a saját zenénket játszhatjuk, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a színházban is játszhatunk, és nagyon szívesen folytatnánk ezt a vonalat is. Nagyon hízelgő lenne a Tamási Áronban is játszani egy darabban, de amúgy szívesen részt veszünk bármilyen izgalmas projektben, ami nem feltétlenül arról szól, hogy Raklap-számokat játszunk, hiszen kihívással jár az, hogy új zenét írjunk egy-egy darabhoz” – mondta Hubbes Mátyás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?