Felújították a zilahi mozit, a szabadidő tartalmas eltöltésével kecsegtet a városvezetés

Felújították a zilahi Scala mozit, a kivitelező cég befejezte a munkálatokat, csütörtökön elkezdődött az épület működési engedélyeztetésének procedúrája. A szilágysági megyeszékhely a legmodernebb technológiával felszerelt, legkorszerűbb kéttermes mozijával dicsekedhet. Az új épületet a Maszol munkatársa is bejárta.

A nagyobb, 2-3D-s moziteremben 215 személy, a kis 3D-s moziteremben pedig 38 fő fér el, továbbá a fogyatékkal élők számára is kialakítottak két-két férőhelyet. A két helyiség előtt nagy előcsarnok, mellette egy 29 ülőhelyes digitális planetárium található.

Zilah volt az egyedüli megyeközpont, ahol már 2005-től nem működött mozi, 2010-ben a helyi önkormányzat átvette az ingatlant, megszűntették a közművesítést, így az idők folyamán az egykori szórakozó helyiség állapota egyre romlott, felújítását 2016-ban tűzték célul.

Fazakas Miklós alpolgármester, Curea Dan technikai igazgató, Balajel Teodor alpolgármester és Ionel Ciunt polgármester | Fotó: Kulcsár Mária

A város polgármestere, Ionel Ciunt elmondta, a most megvalósított projekt már nagyon hiányzott Zilahról, és az ott élő közösség életéből. A befektetés kedvezményezettjei nemcsak a helyiek, hanem a megye teljes lakossága. A felújítás és a modern berendezések, technikák révén kedvező feltételeket biztosítanak, kiváló kikapcsolódási lehetőséget teremtve minden korosztály számára.

A fiatalok, és nem csak, a jövőben új lehetőséget kapnak a szabadidő eltöltésére, mert a többnyire ifjúságot megcélzó beruházással azt szeretnék elérni, hogy a távol lévők hazatérjenek, az itthoniak jól érezzék magukat, ezért a jövőben több hasonló lehetőséget biztosítanak számukra. Végezetül megköszönte mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak, hogy ez a projekt létrejöjjön.

Fazakas Miklós alpolgármester kiemelte, a legrövidebb időn belül benyújtják a szükséges iratokat, hogy megkaphassák a működési engedélyt a katasztrófavédelmi felügyelőségtől (ISU) és a közegészségügyi igazgatóságtól (DSP), szerződést kötnek a filmeket forgalmazó céggel, ezt követően már a nagyközönség előtt is megnyitják a mozi ajtaját. A nagyterem a jövőben akár előadóteremként is működhet, a planetárium az ismeretterjesztés, oktatás és szórakoztatás terén lesz népszerű a tanulók számára, de a turistáknak is fontos látogatási célpont lehet.

A nagy vetítőterem | Fotó: Kulcsár Mária

Az alpolgármester hozzátette, a városban nagy befektetések kezdődtek el vagy kezdődnek el a közeljövőben, felépült az új bölcsőde-óvoda, tervben van még két bölcsőde építése, elkezdték a sportpálya és az uszoda megépítését, elkészültek az ANL-tömbházak, mindezek olyan beruházások, amelyek az itthon maradást szolgálják, és kedvező jövőt mutatnak a fiataloknak.

„Az a célunk, hogy a turistákat, a más megyében élőket is idevonzzuk, mert Zilah élhető város, ahol minden feltétel adott a mai kor embere számára. Ezúttal elértük, hogy nehéz munkával és sok utánajárással egy szemétkupacból gyöngyszemet hozzunk létre a város központjában, hiszen ami a szabadidő eltöltését illeti, megyeközpontunk e téren szégyenfolt volt a térképen. Felvesszük a pedagógusokkal a kapcsolatot, mert a beruházásunk már a tizenéveseket is megcélozza, számukra oktató jellegű filmeket tervezünk vetíteni.

A beruházás összértéke 16 millió lej, az Országos Beruházási Társaság (CNI) 12 millió lejjel finanszírozta a projektet, a hiányzó összeget a zilahi önkormányzat állta. A belépőjegyek áráról a helyi tanács dönt a következő tanácsülésen, ezek összege napszak és életkor függvényében változik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?