A város képét meghatározó épületeket korszerűsítenek Zilahon

Befejezték Zilah egyik legimpozánsabb épülete, a tízemeletes Scala tömbház felújítását a napokban. A megyeszékhelyen sorra adják át a korszerűsített köz- és lakóépületeket, ugyanakkor oktatási intézmények modernizálására is készülnek.

A múlt héten elkezdődött a zilahi Scala tömbház energiahatékonyságának növelése elnevezésű projekt keretében felújított ingatlan átvételi eljárása, a munkálatok összértéke 1 843 688,47 lej, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint az állami és a helyi költségvetésből finanszíroztak.

A korszerűsítést követően a tízemeletes épület energiafogyasztása várhatóan 53,81 százalékra, az üvegházhatású gázok becsült éves szintje 52,77 százalékra, a primerenergia éves fogyasztása 51,10 százalékra csökken.

A G164-es tömbáz | Fotó: Zilah Önkormányzata

Szintén az európai projekt révén ebben a hónapban befejezték a Simion Bărnuţiu utca 50. szám alatt lévő SB34-es tömbház felújítását, a kivitelezést követően a helyi önkormányzat elindította az átvételi eljárást. A projekt célja az ingatlan éves energiafogyasztásának 40 százalékos csökkentése, a jobb energiafogyasztási besorolású háztartások 0-ról 19-re való növelése, az éves primerenergia-fogyasztás 37 százalékos, és a fűtésre fordított éves energiafogyasztás 60 százalékos csökkentése volt. A korszerűsítés során hőszigetelték az ingatlant, megjavították a tetőszerkezetet és az esővízgyűjtő rendszert, rámpát (feljárót) építettek a fogyatékkal élők számára, megjavították a lakások szellőzőcsatornáit. A húsz lakásból álló lépcsőház korszerűsítését tavaly áprilisban kezdték el, a munkálatok összértéke 521 ezer lej.

Pénteken a Fenyves negyedben lévő D111-es felújított tömbház átvételét kezdte meg a zilahi önkormányzat. A kivitelezett munkálatok végső értéke 526 672,54 lej, a beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, állami és a helyi költségvetésből finanszírozták. A projekt célja a lakótömb éves energiafogyasztásának 50 százalékos csökkentése, továbbá a kivitelezést követően várhatóan az üvegházhatású gázok éves fajlagos szintje 27,41 tonna szén-dioxid, a jobb energiafogyasztási besorolású háztartások száma 15 lesz.

A Scala tömház | Fotó: Zilahi Önkormányzat

Ugyancsak a múlt héten adták át a Tudor Vladimirescu utcában lévő felújított G164-es tömbházat is, amelyet állami és helyi költségvetésből korszerűsítettek. A munkálatok összértéke 2 403 745,31 lej, a felújítás során az éves energiafogyasztás várhatóan 56,32 százalékkal, az éves primerenergia-fogyasztás (kwh/év) 52,38 százalékkal, a fűtési energiafogyasztás 72,80 százalékkal csökken.

Három oktatási intézményt újítanak fel uniós támogatásból

A zilahi önkormányzat az eddigi évekhez hasonlóan idén is befektet az oktatási rendszerbe, három oktatási intézményt korszerűsítenek európai alapokból. Április 1-jén a fejlesztési minisztérium elindította a középületek energiahatékonyságának növelését célzó projektet, ennek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban elkezdik a Gheorghe Șincai Pedagógiai Gimnázium és a Simion Bărnuțiu Gimnázium felújítását, valamint a Mihai Eminescu Gimnázium B épületének és sportcsarnokának korszerűsítését – tudtuk meg Fazakas Miklós alpolgármestertől.

„Nagyon fontos három projektről döntöttünk az elmúlt időszakban. A finanszírozási irányelveknek megfelelően ezek az oktatási egységek rendelkeztek a legösszetettebb iratcsomóval, ezért ezen intézmények felújítását tűztük célul. A Regionális Operatív Program révén további oktatási intézmények is részesülnek az idén támogatásban. A három beruházási projekt összértéke 32 252 226,87 lej” – fogalmazott az alpolgármester.

A Szilágy Megyei Tanács is a középületek energiahatékonyságának növelésén dolgozik. „Azért, hogy négy középület – a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, a Meszes, a megyeháza, valamint a volt ASIROM-épület – energiahatékonyságát célzó pályázatot benyújthassunk az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR), a megyei tanács megszavazta a hiányzó dokumentációk előkészítéséhez szükséges költségvetés módosítását. Ezáltal megpályázhatóvá válik majd az említett ingatlanok energiahatékonyságának növelése” – ismertette Szilágyi Róbert-István, a megyei tanács alelnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?