„Ez lesz a mi Woodstockunk!” – Jézus Krisztus Szupersztár a Kolozsvári Magyar Opera színpadán

A világ legismertebb történetét viszi színpadra a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát május 30-án mutatják be Novák Péter rendezésében. A műről, az alkotó folyamatokról, valamint az Opera elmúlt évadáról Szép Gyula, az intézmény igazgatója, Novák Péter, a darab rendezője, valamint Kulcsár Szabolcs karmester számoltak be a hétfői sajtótájékoztatón.

„A társulat elérte azt a szintet, hogy a rockopera műfajának legkiemelkedőbb alkotását mutathassa be” – fogalmazott Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a legújabb előadásuk, a Jézus Krisztus Szupersztár kapcsán. Mint mondta, ez az alkotás a műfaj megteremtője, erre épült később több meghatározó produkció is, mint például a Hair vagy az István, a király, mindezek mellett azonban a Krisztus szenvedéseit feldolgozó passió végig helytállt, és máig kiemelkedő helyet foglal el a rockoperák között.

Próbafotó/ Forrás: Kolozsvári Magyar Opera

Mint az intézmény igazgatója elmondta, nem könnyű annyira ismert darabokat játszani, amelyeknek a dalait szinte az utcán is dúdolják az emberek. Kezdetben voltak aggodalmak, néhányan meg is botránkoztak a műfaji választáson, ám Novák Péter rendező tanácsára bele mertek vágni, és mint Szép Gyula fogalmazott, a gólok már be vannak lőve, hiszen egy olyan előadást sikerült összerakniuk, amely a világ bármelyik színpadán megállná a helyét.

Novák Péter színész, énekes, szövegíró és zeneszerző, a darab rendezője elmondta, hogy ő mint vendégművész kötelességének érezte, hogy olyan előadás elkészítésébe kezdjen, amely hozzájárul a társulat fejlődéséhez. Fontos volt számára, hogy mindenkinek szerepe legyen, és nagy hangsúly kerüljön az énekkarra is. Mint fogalmazott, a méltán népszerű Jézus Krisztust Szupersztárt terápiás céllal választotta, hiszen úgy gondolja, hogy a szenvedéstörténettel szembesülni kell a személyiség fejlődésének érdekében.

Novák Péter elmondta, hogy néhány éve megfogadta: nem dolgozik többé olyan darabon, amelynek nincs társadalmi üzenete. Mint fogalmazott, ez sem egy felszínes musical lesz, hanem egy olyan előadás, amelyen gondolkodni kell. Egyfajta lelki gyakorlatnak látja, amelyhez szándékosan nem kérte külsős szakemberek segítségét, hiszen úgy véli, hinni kell a társulat és az ott dolgozók erejében, akiket egy lelkes, odaadó csapatnak ismert meg.

A Jézus Krisztus Szupersztár egyik legnagyobb ereje a karaktereiben rejlik. A rendező elmondása szerint itt minden az ember önmagával és másokkal való kapcsolatára épül. A szövegköny 80 százaléka kérdőmondatokból áll, ez pedig méginkább ráerősít arra, hogy válaszokat kell találnunk úgy erkölcsi, mint hitbeli és társadalmi kérdésekre. A művet a lemondások darabjaként jellemezte: valakinek a szerelemről, másnak a barátságról, a hatalomról vagy egyenesen az életéről kell lemondania. Itt minden karakter nagy döntések előtt áll, és fontos megérteni, hogy miért kerültek abba a helyzetbe, amelyben épp vannak. Számára fontos volt, hogy érthetővé tegye Júdást is, hiszen – mint fogalmazott – egy olyan emberről van szó, aki ugyan valóban csak egy kis szeletét látja a valóságnak, de abban nagyon is igaza van. Ha pedig elfogadjuk, hogy minden az isteni terv része, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy Júdás árulása is az, ez pedig már eleve rehabilitálja a karaktert.

Próbafotó/ Forrás: Kolozsvári Magyar Opera

A Passió rockoperaként való bemutatása egy új műfajt teremtett, ám tökéletes bizonyítéka annak, hogy bár a dolgok változnak, az alapértékek örökérvényűek. Éppen ezért – mint a rendező elmondta – egy „hagyományos” előadást láthatnak majd a nézők, amely nem csúszik majd bele végletekbe, hiszen úgy neki, mint az előadóknak fontos volt, hogy a történet elsősorban egy szenvedést, Krisztus szenvedését mutassa be.

Kulcsár Szabolcs karmester elmondása szerint nekik, mint klasszikus zenére képzetteknek hirtelen furcsa volt azt hallani, hogy rockoperát kell játszaniuk. Mint fogalmazott, az általuk megszokotthoz képest a partitúra „hiányosnak” mondható, hiszen rengeteg improvizációs lehetőséget rejt magában, amellyel – elmondása szerint – éltek is, hiszen például a gitárrészeket teljes mértékben a gitárosok rakták össze. Mindennek ellenére úgy véli, kár volt aggódni, hiszen a társulat újfent bebizonyította, hogy bármilyen műfajban megállja a helyét. Kulcsár Szabolcs kifejtette, hogy a Jézus Krisztus Szupersztár, az értelmetlen háborúk és a Woodstock-életérzés napjainkban is aktuális, így – mint fogalmazott a karmester – ez a darab lesz az ők Woodstockjuk.

Az évad utolsó bemutatójának ismertetése után Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az elmúlt hónapok történéseit elevenítette fel, valamint beavatta a résztvevőket abba, hogy mi mindent terveznek a következő időszakra. Mint mondta, az övék egy kis társulatnak számít, ám tevékenységükből aligha ez tükröződik. Az idei évadot a bukaresti George Enescu fesztiválon kezdték, majd néhány napra Csíkszeredába költözött a csapat egy miniévad erejéig. Nagy sikerrel játszották a régebbi előadásokat, de számos új darabot is színpadra vittek, amelyek mint műfajukban, mint hangulatukban egészen másak voltak. Opera Napok, gyermekelőadások, karácsonyi és újévi műsorok, valamint számos teltházas nagyszínpadi előadás jellemezte ezt az évet, és jövőre sem tervezik, hogy lassítanak a tempón, ám – az igazgató elmondása szerint – minden a kultúra szféráját érintő költségvetések alakulásán múlik, hiszen már idén 55 százalékkal kisebb volt az anyagi keretük, mint tavaly.

A Jézus Krisztus Szupersztárt – amely a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Románia szinten ősbemutatónak számít, hiszen hivatásos társulat még sosem vitte színre – eredeti nyelven, angolul mutatják majd be, hiszen az alkotóknak nem titkolt céljuk volt az is, hogy egy ilyen általános, örökérvényű igazságokat megjelenítő klasszikus történetet ne korlátozzanak le csupán a magyar nyelvű nézőkre, tegyék elérhetővé azt minden érdeklődő számára. A bemutató május 30-án lesz, ezt követi még két előadás június 2-án és június 18-án, ám már mindhárom alkalomra beteltek a helyek. Azonban akinek nem sikerült jegyet váltani, ne csüggedjen, hiszen szeptember első napjaiban még kétszer színre viszik, ezekre az előadásokra pedig május 28-án, kedden indul a jegyértékesítés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?