Eva FilmMakers: másodszor lesz női filmrendezők fesztiválja Sepsiszentgyörgyön

Hazai és magyarországi női filmrendezők alkotásainak sokaságát mutatja be a Sepsiszentgyörgyön második alkalommal megrendezett Eva FilmMakers Fest.

A női filmrendezők fesztiválja abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között, hiszen a filmművészetben a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetők. Szeptember 23. és 30. között a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, majd több háromszéki településen is zajlik az ország első olyan filmfesztiválja, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól.

Az idei Eva FilmMakers Festen a nézők olyan női rendezőkkel találkozhatnak, mint Teodora Mihai, Goda Kriszta, Ligia Ciornei, Szakonyi Noémi, Szabó Réka, Kis Hajni és Mihaela Drăgan, de rajtuk kívül más neves rendezők filmjei is szerepelnek a fesztivál programjában. Az esemény megnyitója szeptember 23-án, pénteken 17 órakor lesz. Az első filmet, a Teodora Mihai által rendezett La civile című alkotást aznap este 18 órakor vetítik. A fesztivál első estéje a Csíki Kamarazenekar koncertjével zárul.

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi lesz a fesztivál fő helyszíne | Fotó: Vargyasi Levente

Az Eva FilmMakers Festen egyik nap egy román, másik nap egy magyar rendezőnő filmjét vetítik, így a rendezvény második napján a Goda Kriszta által rendezett Ida regénye című filmet nézetik meg. A fesztivál többi napján bemutatják a Csernobil felhői, rendezője Ligia Ciornei; a Hat hét, rendezője Szakonyi Noémi; Alkalmi kémek, rendezője Oana Giurgiu; Limonádé, rendezőja Ioana Uricaru; Anișoara, rendezője Ana Felicia Scutelnicu; A létezés eufóriája, rendezője Szabó Réka; és a Külön Falka című filmet, amelynek rendezője Kis Hajni.

Kiemelt lesz a szeptember 29-e, csütörtök este, amikor bemutatják a Future is a safe place című dokumentumfilmet, amelyet Mihaela Drăgan rendezett. Ez egy 2020-ban forgatott kísérleti film, amely a roma futurizmus eszméit és elveit dolgozza fel. Olyan művészeti koncepció, amely a roma kultúrában a sci-fi elemeit használja, a történelem, a technológia, a boszorkányság és a roma kultúra keresztezésével. Az Eva Filmmakers Fest programjában szerepel még a Romacen – A boszorkányok kora című színházi előadás is, amely a roma futurizmus koncepciójának debütálását jelentette, ahol a roma nőt feminista nézőpontból mutatták be.

Fotó: Henning János

Az Eva FilmMakers Fest programjának kapcsolódó eseményei között szerepel két mesterkurzus, amelyeket olyan szakemberek tartanak, mint Vincze Teréz filmesztéta és a neves filmkritikus, Irina Margareta Nistor. Minden este, a vetítések befejeztével a közönség részt vehet az alkotókkal folytatott beszélgetéseken. Az Eva FilmMakers Fest keretében a Művész Moziban vetített filmek egy részét bemutatják Bodzafordulón, Szitabodzán, Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen.

A fesztivál szeptember 30-án, pénteken a Leul Ra című koncertelőadással zárul, amelyet Cezar Ghioca és Marius Popa rendezett Ördög Gyárfás Ágota animációival.

A fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó eseményekre kedvezményes áron válthatók belépők. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán találhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?