Elmúlt Jelen Csíkszeredában: személyes történeteinkkel találkozunk a kiállításon

Megérkezett a csíkszeredai Megyeházára, utolsó kiállítási helyére az Eurotrans Alapítvány kezdeményezésére összeállított Elmúlt jelen – a romániai magyarok 89-90-es rendszerváltása című kiállítás, amelynek megnyitója után bemutatták a tárlat anyagát is felhasználó Elmúlt jelen. A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című kötetet.

A 1989-es romániai rendszerváltás 30. évfordulója, illetve az erdélyi magyarság akkori megtapasztalásai szolgáltak a kiállítás létrehozásának apropójaként, azonban az érdemi kutatói munka kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy az 1989–90-es eseményeket nem lehet kontextusukból kiragadva megjeleníteni, így a kiállítás és a digitálisan is elérhetővé tett háttéranyag az egész második világháborút követő korszakot feldolgozza – idézte fel Kinizsi Zoltán projektvezető.

A szerző felvételei

A kiállítás házigazdájaként köszöntötte a jelenlévőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki kifejtette, hogy a tárlatnak nem is találhattak volna jobb kiállítási helyet, hiszen a megyei pártbizottság egykori székháza, a megyei közgyűlés mai székhelye az egyik helyszíne volt az 1989-es eseményeknek.

„Jó, hogy nem felejtjük el, mi volt ezelőtt harminc évvel, mi történt Marosvásárhelyen, és tudunk arra emlékezni, hogy akkor is a jogok érvényesítéséért milyen erővel és intenzitással álltak ki a fiatalok és a szép korúak. Ebben az épületben naponta mintegy ezer ember fordul meg, ezért ebből a szempontból is megfelelő hely ez ennek a kiállításnak, amely ráadásul éjjel-nappal nyitva áll a közönség előtt” – osztotta meg gondolatait Borboly Csaba.

Fodor János történész, egyetemi oktató, a kiállítás egyik tervezője ismertette a közönséggel a tárlat létrehozásának szervező elvét. „Amikor közösen gondolkodtunk, hogy milyen rövid, frappáns, de ugyanakkor összefoglaló címet adjunk ennek, D. Lőrincz József politológus egyik műve jutott eszünkbe. Vele egyetértésben fogalmaztuk meg, hogy az 1989–90-es rendszerváltás eseményei ugyan már a múlt részei, de annak kihatásai, nyúlványai elevenen élnek, illetve a mai életünkre is kihatással vannak, és ekként egyfajta elmúlt jelenként működik – legalábbis politológiai szemmel – a rendszerváltás fogalomegyüttese” – ismertette a kiállítás elnevezésének előzményeit a történész.

Az Iskola Alapítvány Kiadó gondozásában megjelent Elmúlt jelen. A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című kötetet Korodi Attila csíkszeredai polgármester, Molnár Beáta, a kiadvány szerkesztője és Blos-Jáni Melinda vizuáliskultúra-kutató ismertette.

Korodi Attila felvezetőjében rámutatott: az Elmúlt jelen két fontos okból jöhetett létre, egyrészt a korszakot gyerekként megélő mai középkorú felnőttek rengeteg tárgyilagos információval rendelkeznek az eseményekről a családi környezetnek is köszönhetően, ugyanakkor a rendszerváltás egyik legfontosabb velejárója a felismerés, hogy lehet másként is. A polgármester véleménye szerint a kiállítás és kötet igazi fogyasztói viszont nem azok, akik személyes emlékekkel rendelkeznek az időszakról, hanem éppen az utánuk következő generációk.

Molnár Beáta, a kötet szerkesztője elmondta, személyes tapasztalata szerint azok életére is nagy hatással van a rendszerváltás, akik nem élték meg személyesen a ’89-es eseményeket, ők azonban más dimenzióban és más szempontból viszonyulnak mindehhez.

Blos-Jáni Melinda vizuáliskultúra-kutató emlékezetett, hogy a 1989-es decemberi események már csak azért is különlegesek, mert ez volt az első forradalom, amelyet a televízióban élőben közvetítettek, és sokaknak maga a forradalom szorosan kapcsolódik a szüntelen tévénézéshez. Mindezt a 90-es években érdekes és zajos vizualitás következett, sok magán tévécsatorna indult, és az emberek is ebben az időszakban ismerkedtek meg a reklámokkal.

Rámutatott a kiállítás anyagának egyik legnagyobb értéke, hogy nemcsak az események hivatalos képi anyagát, hanem magángyűjteményekből származó vizuális emlékeket is megtekinthet az érdeklődő mind a kötetben, a kiállításon, mind pedig az Elmúlt jelen honlapján.

Az Elmúlt jelen harminc napon át, szeptember 16-ig ingyenesen és bármikor, akár éjszaka is látogatható a csíkszeredai Megyeháza földszintjén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?