Posztapokaliptikus antropológia - kiállítás nyílt Csíkszeredában

Győrffy László Nekrospektív című kiállítását nyitották meg csütörtökön a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A budapesti születésű, a budapesti Várfok Galéria művészköréhez tartozó alkotó művei szinte kivétel nélkül az emberi test biológiáját járják körül, sokszor provokatív módon.

16+

A csíkszeredai Új Kriterion Galéria és a budapesti Várfok Galéria több éves együttműködésének keretében jött létre a most megnyitott kiállítás – árulta el a Maszol érdeklődésére Részegh Botond, a tárlat kurátora. A 2013-ban indult sorozat minden nyáron elhoz Csíkszeredába egy, a budapesti galéria köréhez tartozó művészt. „Ez nagyon jó, mert hitelt kap ez a kis kiállító tér is azáltal, hogy egy-egy, a Várfok Galéria által reprezentált művész érkezhet hozzánk” – fogalmazta a kurátor. A tárlattal kapcsolatosan Részegh Botond elmondta: „Ez az első olyan kiállítás, amire 16+ jelet kellett tennünk, mégis ragaszkodtam a létrejöttéhez, mert egy nagyon erős képi világ tárul elénk a megjelenő poszthumán témák által. Nem mondom, hogy féltem a fogadtatástól, de nagyon örülök, hogy szerették a nézők”.

Egyszerre horrorisztikus és humoros

„Előrelátásból került a tizenhat pluszos jel a kiállítást hirdető plakátokra. A filmeknél ez már egy bevált gyakorlat, képzőművészet esetében talán még kicsit szokatlan. Szexuális motívumok és egyfajta stilizált erőszak is megjelenik” – mesélte a tárlatról az alkotó, Győrffy László. A művész munkásságának utóbbi nyolc – tíz évéből válogatott anyag többféle technikával készült alkotást bemutat Csíkszeredában. „Habár én festőként végeztem, de többfajta médium érdekel. A festmények mellett hangsúlyosak itt a plasztikák, különböző szobrok, illetve vegyes technikával készült munkák, valamint az itt látható kézzel átfestett rézkarc-sorozat” – részletezte Győrffy. Ha össze kellene foglalnia művészetét, a budapesti alkotó úgy fogalmazott: „alapvetően engem a határsértés érdekel, ellentétpárok közti határok átlépése, és ebből alakul ki egy burjánzó, hibrid képi világ, vizuális nyelv, ami egyszerre horrorisztikus, egyszerre pedig azért humoros is”.

A bibliai alapokon nyugvó, részben a Jelenések könyve által inspirálódott képekbe a művész elmondása szerint beleszőtte mindazt a sztereotípiát, amit a világvége kapcsán az emberek elképzelnek, ugyanakkor aktuális kérdéseket is próbált megjeleníteni. „A pokoli ábrázolások mindig is jelen voltak a nyugat-európai keresztény művészetben a középkor óta, és engem érdekel ez a fajta középkoriság, hogy hogyan lehet ma szimulálni az akkori szemléletet” – foglalta össze Győrffy László.

A három egységre bontható kiállítási anyag magában foglalja az említett, az Apokalipszis témájával foglalkozó Aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is című rézkarcsorozatot. A grafikák kiegészítéseként jelennek meg a Facefuck sorozat festett kerámiafejei, valamint barkácsolt dekonstrukciók formájában rozsdás fémekből és hulladékfából épített szobrokat is láthatunk. A kiállítás részét képezi Győrffy számos helyen bemutatott Az én fájdalmam a te örömöd című installációja is.

Győrffy László Nekrospektív című kiállítása szeptember 10-ig tekinthető meg a csíkszeredai Új Kriterion Galériában (Csíkszereda, Petőfi u. 4.).

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?