Elhunyt Fám Erika sepsiszentgyörgyi filmesztéta

48 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Fám Erika sepsiszentgyörgyi filmesztéta, tanár, a Filmtett egykori munkatársa.

Fám Erika 1973-ban született Sepsiszentgyörgyön, 1997-ben szerzett filozófiadiplomát a Babeș–Bolyai egyetemen Kolozsváron, később a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanára lett. Évtizedeken át foglalkozott mozgóképpel filozófiatanárként, filmesztétaként, képkutatóként, múzeumpedagógusként, írta a Filmtett.Fotó: filmtett.ro

A sepsiszentgyörgyi Cabiria Filmklub moderátora volt, 2004-től a nagyszebeni Astra Film Stúdióban forgatókönyvíróként dolgozott, majd a müncheni Ludwig Maximilian Universität hallgatójaként folytatta posztuniverszitáris tanulmányait. A gyakorlati filmezésbe is belekóstolt: ő rendezte a Torony című dokumentumfilmet.

A képelmélet, filmelmélet, valamint a kortárs vizuális művészet központi szerepet kapott tanulmányaiban és kutatómunkájában, de pedagógusként is igyekezett lépéseket tenni a képi kultúra továbbadásának érdekében. A képnyelv megismertetését és a képértés képességének a kialakítását elsődleges feladatának tekintette.

Ő vezette be a Székely Mikó Kollégiumban a vizuális kommunikáció választható tantárgyat, és ő állította össze a Mozgókép és filmművészet című interaktív oktató-CD-t (2005) és a Séták filmmel címmel (2006) filmnyelvi útmutatót.

2014-ben a MAGMA Kortárs Képművészeti Kiállítótérben kezdett tárlatvezetéseket tartani, munkásságát a budapesti Ludwig Múzeum is díjjal értékelte. Számos filmkritika, filmelemzés, színházkritika, kortárs kiállítások nyomán létrejövő tanulmányok, képelméleti írások, recenziók, módszertani írások szerzője volt, filmes tárgyú szövegeit a Filmtettben, a Krónikában, a Romániai Magyar Szóban, A Székelyföldben, a Csigalépcsőben, a Játéktér.ro-n is közölte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?