Egyszemélyes világok és közösségi élmények a pulzArt művészfesztiválon

Csütörtökön kezdődik és négy napon át válogatott zenei csemegéket, aktuális irodalmi találkozásokat, közösségi alkotóműhelyeket és gondolatébresztő, határokat feszegető köztéri installációkat hoz Sepsiszentgyörgyre a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál. 

Fotó: Kristó-Gothard HunorA sepsiszentgyörgyi kortárs művészeti fesztivál idei kiadásnak vezényszava a mikro, vagyis a szervezők igyekeznek nagyon intim, személyes élményeket nyújtó programokat kínálni, fogalmazta meg Knop Ildikó programkoordinátor. Hozzátette: az egyszemélyes alkotások és a közösségi élmények is az egyéni világokra reflektálnak. A pulzArt mindig igyekszik feszegetni a határokat. Ez történhet a művészeti műfajok között vagy pedig az emberi buborékok határait – összegezte az idei fesztivál koncepcióját Knop Ildikó.

Számos kortárs csemegét tartogat a zenei felhozatal

 A csütörtöki nyitókoncerten a megszokottól eltérően nem ülős, hanem tánczenés élményben lehet része a fesztiválozóknak. A sepsiszentgyörgyi Szimplában DJ Bootsie Quartet elektronikus zenéjébe számos ütőhangszerrel vagy szaxofonnal különféle hangzásokat sző, zenei palettáját a hiphoptól a klasszikus vagy népzenei ütemekig szélesíti.

Hasonlóan izgalmas és megismételhetetlen zenei utazást ígér péntek este a Szent Efrém Férfikar is, mely a klasszikus egyházi muzsikába visz duplacsavart ugyanis a bizánci szakrális zenébe elektronikus ütemeket csempész. A produkciót ráadásul ebben a formában először a pulzArt közönsége hallhatja.

Szombat este ingyenes szabadtéri koncerten vehetnek részt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban. A helyi előadók és meghívottaik: Emcsi, Voiwode és Fekete Zsolt a Spiralitás live act idején zenei mandalára hívnak, mely megpróbál összhangot teremteni a természeti környezet és a helyszínen látható köztéri installációk között.

A 9. pulzArt zárókoncertjén a magyarországi SunMa zenekar meditatív jellegű zenei élményt nyújt, egyfajta befelé fordulást. Az estéket DJ-bulik zárják hazai és magyarországi meghívottakkal pénteken és szombaton a Szimplában.

Művészetek közti határterületeket is bejár a pulzArt

Kreatív írásműhely, író-olvasó találkozó, könyvbemutató, valamint művészetek közti határterületek bejárása is része az idei pulzArtnak. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója az irodalmi programokat ismertetve kifejtette: mindegyik jól kapcsolódik a pulzArt idei koncepciójához. A szépirodalom valahol mindig a mikróból indul ki, saját magától, kérdés, hogy utána mennyire rugaszkodik el, marad az énnél vagy annyira elrugaszkodik, hogy szocio- vagy dokumentarista regény lesz belőle” – mondta Szonda Szabolcs.

Pénteken Mihai Radu íróval Szőcs Imre műfordító, könyvtáros beszélget a Tamási Áron Színház előcsarnokában. „A szerző szatirikus, sajtóban is megjelenő humoros írásaiból azt gondolhatnánk, hogy egy heccmester, de emellett nagyfokú érzékenységgel és valóságlátással rendelkezik, a könyvei is ezt tükrözik” – méltatta a szerzőt Szonda Szabolcs.

Szombaton Vida Gábor, az erdélyi magyar próza markáns hangja lesz a pulzArt vendége, aki Senkiháza. Erdélyi lektűr című új kötetéről Miklóssi Szabó István íróval beszélget. Sokat elmond arról, hogy mire figyelnek a olvasók, hogy kötetét már nem lehet kapni, ezt épp most nyomtatják újra, minden bizonnyal rendkívül izgalmas beszélgetésre számíthatunk.

Vasárnap is különleges irodalmi, művészetek közötti területek feltérképezése lesz terítéken. Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című kötete úgy mikro, hogy a tudat mögé is betekint: egy autóbaleset, majd azt azt követő kóma folyamatának röntgenképe, melyet Oproiu Nicolette egyéni, kevert stílusú előadása visz műfaji határokon túl. A darabról és a könyvről György Evelin irodalmár beszélget a szerzőkkel, a befogadó közelségébe hozva a tudatfolyam ilyenszerű átvilágítását.

A kreatív írásműhely kapcsán Szonda Szabolcs úgy véli: „mindig szükség van a művészetben arra, hogy a tapasztaltabbak átadjanak a tudásukból a feltörekvő művészeknek. Horváth Benji nem a tutit mondja meg, nem az észt osztja, hanem »trükköket« mutat meg, amelyekre érdemes figyelni azok számára, akik nemcsak a fióknak írnának. Hasznos és jó, élményszerű alkalom azoknak, akik úgy gondolják, hogy kipróbálnák, komolyabban foglalkoznának a kreatív írással”. A műhelymunkára még lehet jelentkezni a pulzArt honlapján található regisztrációs űrlap kitöltésével.

Vizuális művészetek köztereken

A pulzArt egyik célja, hogy a vizuális művészetek ne csak a benti helyszíneken jelenjenek meg, hanem a köztereken is. A közösségi alkotásokat és a műhelymunkákat Kispál Ágnes-Evelin, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetője ismertette. A köztéri installáció pályázati kiírásának három nyertes kezdeményezése az Erzsébet parkban lesz látható, kipróbálható a fesztivál ideje alatt.

A kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia) csapata a láthatatlan munkát vizualizálja egy közösségi együttműködés kereteiben. Az egyszemélyes világok, amelyben a láthatatlan munkák, ledolgozott órák zajlanak, most megszólítják a járókelőket, figyelmet irányítanak magukra egy közösségi lepedőmosással és teregetéssel.

Marina Melenti Persistence of Vision című projektje a játékosságot tartja szem előtt, régi technikai eljárást próbálhatnak ki a járókelők, itt a gyerekek is szerepet kaphatnak. Rizmayer Péter Kút fa című installációja a környezet védelmére hívja fel a figyelmet.

A Baz/ Art vásár fontos új eleme a pulzArtnak

Ez egy első kísérlet arra, hogy helyi kortárs képzőművészek alkotásait vásárolhassák meg az érdeklődők elérhető áron. Nemcsak a helyi termelőkre kell gondolnunk akkor, amikor vásárolunk, hanem a helyi alkotókra is hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen nagy az alkotókedvük, és értékes műveket tudunk vásárolni tőlük – fogalmazott Kispál Ágnes-Evelin. A Baz/ Art bejáratánál Daczó Enikő installációja fogadja az érdeklődőket.

A háború témája is megjelenik a pulzArt-on

A Pop-up tankolás című csoportos kiállítás központi témája háború, melyen két monumentális alkotás is látható lesz. Két kiállítóművész személyes tapasztalatok alapján fogalmaz meg olyan képeket, amelyek a gyerek- vagy felnőttkori kollektív emlékezeten keresztül foglakoztatják.

Cătălina Nistor műhelymunkáján részévé válhatunk a kortárs közösségi alkotófolyamatnak, hiszen vele együtt hímezhetjük a ‘90-es évek emblematikus tárgyait a nagyméretű vásznakra. A FöldSzint alkotócsoport hangműhelye kreatív és interaktív felszabadító alkotási folyamatot eredményez abban a néhány órában, amelyben létrejön. A legkisebbeket a Fecsegő Ecsetek élményfestés közösségi és művészetterápiás foglalkozás várja.

Sugár János a tavalyi pulzArton a város különböző helyszínein gyűjtötte a sepsiszentgyörgyiek történeteit diktálás, hanganyag formájában, ezeknek az átiratát most kötet formájában mutatjuk be az Időjárőr projekt részeként. Az éveken átívelő, a város szövetében maradandó nyomot hagyó közösségi élmények egy újabb példája a vonatállomás aluljárójában kiállításra kerülő 8×2 méteres illusztrációk lesznek, melyek a sepsiszentgyörgyi mikrovilágot idézik, helyi alkotó, Szederjesi Szidónia víziójában.

Az előadásokra, koncertekre jegyeket a városi jegyirodában, illetve online a www.eventim.ro, www.biletmaster.ro oldalon lehet vásárolni. További részletek a meghívottakról és részletes program a pulzart.ro oldalon, továbbá a fesztivál Facebook és Instagram oldalain találhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?