Bronzkori temető maradványait bemutató kiállítás nyílt a zilahi múzeumban

Amikor az emberekből csak hamu marad... Bronzkori temető a zilahi Farkas-dombon címmel új kiállítás tekinthető meg április 15-ig a zilahi Szilágy Megyei Történelmi és Szépművészeti Múzeum Kulturális Pincéjében.

2020 nyarán a zilahi Farkas-domb területén bronzkori temetőt tártak fel. A Krisztus előtti 2. évezred második felében a mostani Szilágyság délnyugati részén élő közösség hamvasztotta halottait, az elégetett maradványokat agyagedényekbe gyűjtötték, amelyeket később eltemettek.

Fotók: Kulcsár Mária

Az antropológusok elemezték a tíz feltárt sírból származó maradványokat, így adatokkal tudtak szolgáltatni az elhunytak koráról és neméről, valamint ismertették az akkori temetkezési szokásokat. Az elemzések alapján a régészek három esetben 18 és 50 év közötti nők, míg három másik esetben 30 és 60 év közötti férfiak maradványaira leltek. Négy másik sírban az elhunyt nemét nem lehetett meghatározni, csak a hozzávetőleges életkort. Az egyik egy hat hónapos és kétéves kor közötti, a másik egy öt és tíz év közötti gyermek lehetett, a másik kettő 12 és 19 év közötti fiatal volt. Több sírban égett állati csontokat is találtak, ami arra utal, hogy abban a korban a máglyán levágott állatokat, állati részeket is feláldoztak. A tűz által nagymértékben deformálódott bronzdarabokat is találtak – olvasható a zilahi múzeum honlapján közzétett közleményben.

„Az elhunytakat elégették, és a hamvasztott maradványok egy részét összegyűjtötték és különböző edényekben helyezték el, hogy temetkezési urnaként szolgáljanak. Az urnákat egy másik fedeles edénnyel lefedve helyezték el a földbe, gyakran más, kisebb edényekkel együtt, amelyeket közvetlenül az urnába vagy a mellé helyeztek a sírba" – áll a beszámolóban.

Az érdeklődők keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között látogathatják meg a kiállítást, ahol megtekinthetik a temető kutatása során feltárt bronzkori régészeti tárgyakat, és információkat kaphatnak a hamvasztott csontok antropológiai elemzéséről is.

Az óvintézkedések feloldása óta megnőtt a múzeumlátogatók száma. Az időszakos és az állandó kiállítások egyre több látogatót, főleg kisiskolásokat vonzanak. Ottlétünkkor a Magyargoroszlói Általános Iskola diákjai nagy érdeklődéssel figyelték az interaktív kiállítást, a fegyvereket, érméket, az életnagyságú és élethű őskori embert, a római korban használt eszközöket, és hallgatták nagy ámulattal a különböző korszakokra jellemző szokásokat, életstílust. Varga Andrea tanítónő elmondta, délelőtt bábszínházban voltak a kisiskolásokkal, délutánra a múzeumlátogatást iktatták be.

A gyermekek többsége már járt a megyeközpontban, de a múzeumban még nem, ezért számukra az ott hallott információ új és érdekes volt. A fiúknak leginkább az életnagyságú gladiátor tetszett, a lányoknak pedig Keresztes Tímea régész által előadott különleges korabeli történetek. A negyedikes Dávid számára – a társaihoz hasonlóan – a fegyverek voltak a legérdekesebbek, azok nyűgözték le leginkább. A tanítónők elmondták, a művészet iránti érdeklődést érdemes már fiatal korban felkelteni, és egy-egy múzeumlátogatás során az iskolások sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodnak, amiről akár napokig mesélnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?