A kolozsvári Rómeó és Júlia – bemutatják a ferences kolostor régészeti kincsét

A kolozsvári „Rómeó és Júlia” | fotó: Régészeti és Művészettörténeti IntézetBálint-nap alkalmából nyílik az Erdélyi Történeti Múzeum újabb kihelyezett kiállítása az egyik kolozsvári bevásárlóközpontban: a ferences kolostornál talált középkori kettős sírban nyugvó „Rómeó és Júlia” történetét mutatják be.

A kolozsvári ferences kolostor régészeti feltárását 2012-2013-ban végezték az Erdélyi Történeti Múzeum és a Román Tudományos Akadémia Régészeti és Művészettörténeti Intézetének munkatársai. Ekkor tárták fel a 14. században épült domonkos kolostor egykori temetőjében azt a Romániában – az eddigi ismeretek szerint – egyedülálló kettős sírhelyet, amelyben egymás kezét fogva temettek el egy nőt és egy férfit.

Adrian Andrei Rusu régész a feltárás után a helyi sajtónak arról számolt be, hogy a kettős sírban a 30-as éveikben járó személyek nyugszanak, „Rómeó” a jelek szerint egy balesetben halhatott meg, sérülése ugyanis nem utal fegyverre, „Júlia” pedig talán infarktust kaphatott a hírre, hogy a párja meghalt. A domonkos kolostor temetőjébe vélhetően tehetős személyeket temettek, sok információ azonban nem áll rendelkezésre, mert a sírokat valószínűleg kirabolták.

A páratlan régészeti lelet történeti kontextusát először mutatják be kiállítás formájában február 14. és 28. között a kolozsvári Iulius Mallban.                                          

2022-ben folytatódnak az Erdélyi Történeti Múzeum kihelyezett mini-kiállításai, havonta új tartalommal jelentkeznek a Deák Ferenc (ma Eroilor) sugárút elején található 10x10-es pannókon, és a bevásárlóközpontban, illetve az időjárás felmelegedésével annak parkjában is. A kihelyezett kiállításokkal igyekeznek minél szélesebb tömegeknek bemutatni a múzeum gyűjteményét és tevékenységét, azoknak is, akik eddig nem keresték fel az Óvárban található székhelyet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?