17. századi Bánffy-dolmány helyreállításáért díjaztak egy kolozsvári textilrestaurátort

A bánffyhunyadi református templomban 2019-ben feltárt Bánffy-kriptából származó 17. századi gyerekdolmány restaurálásáért Mihaela Chetrari megkapta a Craiován szervezett Országos Restaurációs Szalon Kiválósági Díját, jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Történeti Múzeum.

A régészeti kutatások alatt több értékes régiséget is találtak a bánffyhunyadi református templomban: a brokát selyem anyagú dolmány kabát mellett néhány 17. századból származó nemesi gyerekruhát, selyemcsizmát, párnát.

Az Erdélyi Történelmi Múzeum beszámolója szerint a zöld színű dolmánykabát brokát selyemszövetből készült, növényi motívumokkal, amelyeket kézi öltéssel varrtak rá. Mint írják, a kabát korához képest viszonylag jó állapotban volt, bár a kriptában talált szövetet jelentős mennyiségű föld, penész és növényzet borította. A sírhelyen elkezdődött természetes bomlási folyamat miatt elváltozott a szövet, színe barnásra váltott, a lelet kiemelése és karanténba helyezése után pedig folytatódott a fokozatos romlása, ezért mindenképpen restaurálást igényelt.

„Ebben az országban 110 éve nem nyitottak meg, tártak fel érintetlen kriptát. Itt nekünk sikerült: egy több mint 400 éves kincsre bukkantunk, a Bánffyak örökségére. Olyan dolmányok, ékszerek, kösöntyűk kerültek elő, amik bizonyítják: évszázadokkal ezelőtt is európaiak voltunk, igényesek, büszkék, s ezek az értékek bármelyik nagy fejedelmi udvarban megállták a helyüket” – fejtette ki korábban a bánffyhunyadi lelettel kapcsolatban a régészeti ásatást vezető Csók Zsolt, az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársa, aki reményét fejezte ki, hogy a feltárt kincseket kiállításon is megmutathatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?