banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Hatezer éves erdélyi temetőre bukkantak, különös temetkezési szokást fedeztek fel Nagyiklódon

Különleges temetkezési szokás bizonyítékait azonosították egy 6 ezer éves erdélyi temetőben, amelyről még a Live Science is beszámolt. A nagyiklódi feltárás bizonyítja, hogy a helyiek a halottakat úgy temették el, hogy fejükhöz vagy lábukhoz urnákat helyeztek, amelyek a túlvilágra szánt áldozatok lehettek.

A kutatók egy kolozsvári építkezést megelőző feltáráson bukkantak a leletekre. Azt nem tudni biztosan, hogy az edényekben mi volt, de feltételezhető, hogy étel vagy ital. A 930 négyzetméteres temető mellett két települést is felfedeztek, az egyik a neolitikum korából származik, és nagyjából 6 ezer éves, a másik pedig kelta, és mintegy 2200 éve épült a korábbi épületekre, írja az ng.24.hu portál.

Fotó: gherlainfo.ro

A későbbi elemzések felfedik majd az elhunytak nemét és életkorát, illetve hogy szenvedtek-e valamilyen betegségben. Paul Pupeză, az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársa szerint az ott nyugvók történetét fel kell tárni és el kell mesélni.

Az újkőkori településen a házakat fából készült fallal erősítették meg. A régészek egy vermet is találtak, amelyet előbb étel tárolására, majd hulladéklerakóként használtak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?