FRISSÍTVE – Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban

FRISSÍTVE: Érintetlen kriptát találtak hétfőn a bánffyhunyadi református templomban. A temetkezési helyen öt ember maradványait tárták fel az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régészei, vélhetően a 16-17. századból.

Erdélyben utoljára 120 éve találtak érintetlen kriptát, a szakemberek szerint ezért európai jelentőségű leletről van szó. A reggeli órákban megbontott kriptában valószínű 17-18. századiak a leletek, amelyeket a régészek elkezdtek kiemelni és konzerválni.

Csók Zsolt, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze elmondta, hogy a holttesteket a kiemelés után ún. karanténba helyezik, hogy minél jobban megőrizzék azokat. Ezt követően a kolozsvári történeti múzeumba szállítják a holttesteket és az ezüst csillagformával veretezett koporsókat, hogy ott megvizsgálják azokat.

A kriptában két felnőtt és két gyermek koporsóját kapták meg, az egyik koporsón a „Bánffy K” feliratot találták meg a régészek. Csók Zsolt szerint egy 3-4 éves gyerekről lehet szó, akit díszes ruhákba öltöztettek. A ruhákban illatos növények maradványai is fellelhetők, ezek közül egyelőre a rozmaringot azonosították a helyszínen. A gyerek holttestén brokát párta volt ezüst csipkével.

A bánffyhunyadi református templomban zajló ásatások a templom felújításához kapcsolódnak. A gyülekezet 2017-ben nyert uniós pályázatot, amely során közel 2 millió eurót kapnak a templom teljes felújítására. A felújítás befejezésére összesen négy év áll a gyülekezet rendelkezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?