FRISSÍTVE – Élő közvetítésben nyitották fel a marosvásárhelyi Református Kollégium időkapszuláját

Fotók: ETV

FRISSÍTVE: Felnyitották hétfőn a marosvásárhelyi Református Kollégium nemrég előkerült alapkövét a Maros Megyei Múzeum várbeli időszakos kiállítási termében.

Az 1 méter hosszú, 80 cm széles és 60 cm magas kolozsvári fehér homokkőből készült alapkövet 1908. szeptember 10-én helyezték el, múlt héten pedig az Erdélyi Református Egyházkerület megbízásából a székelyudvarhelyi Lukács Alpin`s KFT által végzett felújítási munkálatok során került elő az épület jobb szárnyának középső főfalából. A régészeti feltárásokat a Maros Megyei Múzeum csapata végezte Dr. Csók Zsolt az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum régésze vezetésével.

Dr. Csók Zsolt az alapkő ünnepélyes felnyitását megelőzően elmondta, az Erdélyi Református Egyházkerület csapatokat épít újjá azzal, hogy a kutatást támogatja, és remélhetőleg ennek következtében a következő régésznemzedék Erdélyben marad. Hangsúlyozta a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum közötti együttműködés jelentőségét, és üzent Marosvásárhely jelenlegi polgármesterének is, mint mondta, jelzésértéke van annak, hogy épp most találták meg ezt a tárgyat, és azt kívánja, hogy Soós Zoltán polgármester igényesen építse újjá Marosvásárhelyt ahhoz hasonlóan, ahogy Bernády György tette, akinek a polgármestersége idején felépült a Református Kollégium épülete.

Az alapkövet a Maros Megyei Múzeum munkatársai nyitották fel, a folyamatot élőben közvetítették az intézmény Facebook-oldalán.

A Marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövének felnyitása

Élőben mutatjuk meg, hogy mit rejt a Marosvásárhelyi Református Kollégium 1908 szeptember 10-én elhelyezett alapköve!

Közzétette: Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum – 2021. november 22., hétfő

Az alapkőből egy fémkapszulát emeltek ki, amelyet hosszas munkával sikerült kinyitni. Ahogy a korabeli leírásokból is tudni lehetett, ebben egy üvegkapszula rejlett, aminek a tetejét már sokkal könnyebb volt leemelni. Az üveghengerből kifogástalanul megőrződött újságokat (pl. Budapest, Székely Lapok), alapító okiratot, az 1908-as kollégiumi értesítőt és pénzérméket emeltek ki a múzeum munkatársai.

Az eseményen jelen lévő Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az Erdélyi Magyar Televíziónak elmondta: „Azt gondolom, hogy 113 év után az alapítóatyák egy olyan dokumentumot hagytak ránk – és mutathattuk meg most itt a világnak –, ami egyértelművé teszi, hogy kik építették, és kik áldozták az életüket is azért, hogy a jövendőnek iskolája, az ifjúságnak oktatóintézménye legyen.”

Csók Zsolt régész szintén az ETV-nek kifejtette: „Számunkra nagyon fontos az, hogy a nagyközönség lássa azt, hogy maga a régészet mivel foglalkozik, és ugyancsak fontos számunkra az, hogy az ilyen leletek gazdagítják nemcsak a közösséget, amelyik használja az iskolát, hanem az egész marosvásárhelyi közösséget.”

Az alapkő a Református Kollégium felújítási munkálatainak befejezéséig a Maros Megyei Múzeum várbeli kiállítótermében megtekinthető, mondta el Ötvös Koppány Bulcsú igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?