Botticelli-mesterműhöz ragasztózták magukat olasz klímavédelmi aktivisták

Sandro Botticelli Tavasz című 15. századi mesterművéhez ragasztózta magát két olasz klímavédelmi aktivista pénteken, a firenzei Uffizi Galériában, írta meg a Euronews. A védőüvegnek köszönhetően a festmény nem sérült.

Botticelli művei, a Tavasz és a Vénusz születése a múzeum gyűjteményének legnépszerűbb darabjai.

Az olasz rendőrség közleménye szerint a fiatal nő és férfi jegyet váltva jutott be a múzeumba, majd a Botticellinek szentelt teremben elkezdték tiltakozó akciójukat. A földre molinót helyeztek el „Utolsó generáció. Nem a gázra. Nem a szénre” felirattal, majd kezüket a védőüveghez ragasztva hangosan tiltakozni kezdtek a szén- és gázfelhasználás ellen. A rendőrség letartóztatta az aktivistákat, akiket három évre kitiltottak a városból.

„Lehet ma ilyen szép tavaszt látni?” – idézte az aktivistákat a Corriere della Sera.

Nagy-Britannia több városában tiltakoztak hasonló módon

A Just Stop Oil aktivista csoport tagjai Nagy-Britanniában több hasonló akciót hajtottak már végre 2022-ben különböző múzeumokban. Július 4-én a londoni National Gallery-ben két Just Stop Oil (JSO) feliratú pólót viselő fiatal John Constable The Hay Wain (A szénásszekér) című festményére rögzítette saját apokaliptikus jövőt ábrázoló verzióját, majd a kezüket is a kerethez ragasztották, és a kép mellé térdelve fennhangon fejezték ki tiltakozásukat.

Július 5-én Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének a londoni Royal Academyben őrzött egyik másolatának keretéhez ragasztották magukat, de hasonló akciókat hajtottak végre Manchesterben és Glasgowban is. Emellett korábban megszállták a British Grand Prix útvonalát is, márciusban pedig a Premier League futballmeccsei közben behatoltak a pályára.Illusztráció: a Just Stop Oil Facebook-oldala

A Just Stop Oil célja rávenni a brit kormányt, hogy hagyjon fel a fosszilis tüzelőanyagok vásárlásával és gyártásával, és ennek érdekében „erőszakmentes direkt akciók” formájában tanúsítanak civil ellenállást.  

„Nyolc év alatt teljesen le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Az átmenet masszív befektetést kíván a tiszta technológiákba, a megújuló energiaforrásokba és az energiatárolásba, ugyanakkor a jelenlegi energiafogyasztás nem fenntartható” – írja honlapján a szervezet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?