Bartha József és a Monotremu kiállítása nyílik a budapesti Román Kulturális Intézetben

Laszt Perödájsz címmel nyílik meg a marosvásárhelyi Bartha József és a Monotremu művészpáros kiállítása július 30-án este 7 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézetben. A tárlat kurátora Ungvári-Zrínyi Kata. 

Az intézet honlapján olvasható leírás szerint Bartha József és a Monotremu csoport munkái egyszerre ábrázolnak erőteljes és költői szekvenciákat a társadalmi és politikai viszonyok bonyolult teréből, valamint a környezetben megtapasztalható konkrét világból. A kiállított művek a társadalmi fejlődés erőteljes, ám rejtett jelenségeit ragadják meg. Elsődleges inspirációt a politikai hatalom manipulációival átitatott fogyasztói társadalom adja, valamint a hétköznapi realitásokra rávetített ökológiai szemlélet, amely felvillantja egy lehetséges disztópia körvonalait. Bizonyos művekben statikus, metaforikus képekbe szublimált impulzusok bukkannak fel.

A projekt címe – Laszt Perödájsz – egy ironikus transzformációs művelet eredménye, amely egy kézenfekvő és könnyen értelmezhető kifejezést visz át egy erőfeszítést és játékosságot igénylő értelmezési térbe.

Bartha József (1960) képzőművész, látványtervező, kurátor, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense. Több országos és nemzetközi kortárs művészeti projekt kezdeményezője és szervezője, többek közt az ARTeast Alapítvány alapító-elnöke és a marosvásárhelyi B5 Stúdió művészeti tér alapítója. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolánvégzett 1987-ben. DLA fokozatát a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2012-ben. 1996-ban az Egyesült Államokban részt vett az ArtsLink rezidensprogramban, 2005-ben a Svájci Boswil Art Committee alkotóházi ösztöndíjában részesült. Egyéni kiállításai voltak Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban. Számos országos és külföldi csoportos kiállítás résztvevője. Látványtervezői munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, 2014-ben a legjobb díszlet kategóriában a Román Színházi Szövetség (UNITER) díját vehette át. Konceptuális alkotásai közt szerepelnek rajzok, installációk, videók és intervenciók.

A Monotremu csoportot Laura Borotea és Gabriel Boldiș művészpáros alkotja. Laura Borotea 1980-ban született Marosvásárhelyen; a Temesvári Egyetem Képzőművészeti Karán végezte tanulmányait, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett mesterdiplomát. 2000 és 2011 között aktívan részt vett a temesvári alternatív művészeti életben. 2010-ben indította Gabriel Boldișsal a Monotremu projektet, amely közös művészeti avatárként funkcionál elsősorban köztéri alkotásaik és intervencióik során. Gabriel Boldiș 1976-ban született Karánsebesen, kulturális újságíró a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen kommunikáció és multimédiaszakondiplomázott. 2012-ben Laura Boroteával közösen megalapították a Minitremu Egyesületet, amely gyerekek és fiatalok számára próbálja megkönnyíteni a kortárs művészethez való hozzáférést. Művészeti és menedzseri tevékenysége mellett Laura Borotea a marosvásárhelyi Művészeti Szakközépiskola tanára, ahol elindította a Kortárs Művészet fakultatív képzést, amellyel 2019-ben elnyerte az AFCN (Román Nemzeti Kulturális Alap) Kultúraközvetítés és kulturális kommunikáció-díját. 

A Budapesti Román Kulturális Intézet Izsó utca 5. szám alatti székházában 2022. augusztus 28-ig látogatható a kiállítás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?