Az év hátralevő része is tartogat még izgalmakat a kemény műfajok kedvelőinek

Az idén két alkalommal is összeválogattuk azokat a koncerteket, amelyek szűkebb és tágabb hazánk területén kerültek sorra, elsősorban a rock és metál műfajokból szemlézve. Mivel az idei szabadtéri fesztiválszezon nagyjából lecsengett és hamarosan kezdetüket veszik az újabb, főként őszi klubkoncertek, lássuk, kikkel találkozhatunk még a maradék 2023-as évben.

Psychosounds Fest 2023, szeptember 22-23., Bukarest, Quantic

Bár a kinti fesztiválszezonnak vége, a nagyobb klubokban, koncerthelyiségekben rendeznek még 1-2 napos minifesztiválokat, így Bukarestben is sor kerül erre a különleges, külföldi és romániai együtteseket felvonultató rendezvény. Főként az extrémebb black-death vonalon mozognak a fellépők: YOTH IRIA (GR), BESATT (PL), BLACKSHEEP (RO), AKRAL NECROSIS (RO), NECROBLASPHEMY (GER), INFERNAL STORM (GR), SHADOWS OUT OF TIME (BG), LINEAR DISORDER (RO), EXUVIATH (RO), GERRAR (RO), VORUS (RO), KYSTALAH (RO), SHRINE OF ELIGOS (RO), UNGOLIANTH (RO). Jegyek itt.

Riverside, szeptember 25., Kolozsvár, /FORM Space

A lengyel progresszív rock/metál fajsúlyos képviselői újra megjelennek Erdély szívében – szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert van két országos metálszcéna, a lengyel és a görög, akik nem szoktak cserben hagyni minket északról és délről: mindkét ország fellépői viszonylag rendszeresen megfordulnak nálunk, és nem hagynak ki turnéállomásaikból, mint sok nyugatabbi székhelyű banda. A Porcupine Tree, Pain of Salvation, Dream Theater, illetve Pink Floyd és Rush kedvelőinek ajánljuk a Riverside legénységét, jegyeket itt lehet vásárolni.

Metal Gates Festival, szeptember 28-30., Bukarest, Quantic

A Quantic klub kétségkívül folyamatosan otthont ad a román főváros nagyobb és extrémebb rendezvényeinek, a szeptemberi hónap végén pedig egy remek felhozatalú fesztivált is rendeznek itt, főként death, doom, black, prog metál műfaji kategóriákban. A fellépő együttesekről és a teljes lineupról itt lehet olvasni. A fesztiválra napijegyek is kaphatók 250 lejes értékben, a bérlet pedig 540 lejbe kerül, harmadik kategóriás elővételben.

Thy Catafalque + Sear Bliss, október 6., Temesvár, M2 és október 7., Bukarest, Quantic

Páratlan és régóta várt koncertre kerül sor premierben Romániában, megspékelve egy évfordulóval is: az élő legenda Kátai Tamás által vezetett, az utóbbi két évben koncertezni kezdő Thy Catafalque először lép fel nálunk, ráadásul két helyszínen is. Az 1998 óta működő projekt számos nagylemez után a 2021-es Mezolit live albummal mutatta meg, milyen is volt az első koncertjuk a Fekete Zaj fesztiválon, amit harminc közreműködővel hoztak létre, azóta állandó koncertzenészekkel egészült ki a felállás. Utoljára legközelebb hozzánk májusban léptek föl Budapesten. A romániai fellépési dátumok már régóta érlelődtek, sajnos azonban egy kolozsvári alkalmat nem sikerült ezúttal leszervezni, ellenben Temesváron és Bukarestben is megnézhető lesz a produkciójuk.

A Sear Bliss a magyar black metál színtér kiemelkedő alakja, az idén ünneplik felállásuk 30 éves évfordulóját, ami nem kevés abból a távlatból nézve, hogy nagyjából ugyanabban az időben indultak, mint a második hullámos skandináv black metál szintér legjava. A Sear Bliss 9 stúdióalbum után nemrégiben szerződött le az osztrák Hammerheart Records-szal. Jegyeket itt és itt lehet vásárolni.

Old Grave Fest, október 13-15., Bukarest, Quantic

Megvan az összes fellépő az Old Grave Festen: az elvetemült metálrajongók gyűjtő-és gyújtópontja lesz ez a bukaresti rendezvény. Mint írtuk korábban: „Sajnos minden izgalmas fellépőért több száz kilométert kell utaznia az embernek, főleg, ha az underground szellemiségében szeretne szórakozni. Az Old Grave fesztivállal sincs ez másképp, ha például olyan neveket szeretne látni, mint a speed metál úttörője, a Razor, vagy az az óta oldschoollá lett NWOBHM Angel Witch. A black-thrash, speed, death műfajokban alkotó fellépők listája izgalmas az idén is, októberig pedig van időnk mindenkitől mindent sorra venni és meghallgatni, majd büszkén felölteni a „harci mellényt” a felvarrósokkal és ki tudja még mikkel. Villába és ökölbe szorult kézzel várjunk minden koncertet!” A fellépők listája és a jegyek itt tekinthetők meg.

Saturnus + In The Woods…+ The Foreshadowing, október 21., Bukarest, Quantic és október 22., Kolozsvár, /FORM Space

A dán doom metált játszó Saturnus már gyakori vendégnek számít hazánkban, tavaly ilyentájt léptek föl a kolozsvári Flying Circus Clubban, idén viszont két különleges vendéggel érkeznek hozzánk: a norvégiai blackes, progos, underground körökben ismert, de sajnos sok tagcserén keresztülment egyedi zenét játszó In The Woods… és az atmoszferikus doomot játszó, olasz The Foreshadowing lép fel Kolozsváron és Bukarestben.

Naxatras, október 22., Kolozsvár, /FORM Space

A görög pszichedelikus-stoner Naxatras újra visszatér Kolozsvárra, hogy elszállós nótákkal szórakoztassa a közönséget. Jegyekről és más hírekről az eseménnyel kapcsolatosan a Facebookon lehet tájékozódni egyelőre.

An Theos + TBA, október 22., Marosvásárhely, Jazz and Blues Club

A romániai epikus folk metált játszó, egyre nagyobb hírnévnek örvendő An Theos érkezik Marosvásárhelyre, néhány, még be nem jelentett előzenekarral. További infókat a jegyekről és a fellépőkről itt lehet követni.

PAIN + Ensiferum, október 27., Bukarest, Quantic és október 28., Kolozsvár, /FORM Space

Peter Tägtgrennek a Hypocrisy mellett adódtak más projektjei is: az indusztriális hangzású svéd PAIN fog megérkezni két helyszínre is az országban, a finn folk metált toló Ensiferummal. Kicsit furcsa párosításnak bizonyul, de nem lehetetlen, valószínűleg mindenki meg fogja találni magának a tetszetős bandát. Itt elérhetőek a jegyek.

Monastery erdélyi turnéállomások

Magyarország első death metál zenekara From Blood címmel jelentetett meg új lemezt, amelyet a Hammerworld magazin CD-mellékleteként is be lehet szerezni a szeptemberi-októberi számból – az együttes most kelet-közép európai turnéra indul, amelynek keretében több romániai helyszín is sorra kerül, úgymint: Nagyvárad, Zilah, Marosvásárhely, Temesvár, Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy. A dátumok, amelyek október végétől november elejéig érintik a fent említett városokat, itt megtekinthetők.

Kalapács + Akela + Dying Wish, novemberi erdélyi miniturné

A két legendás magyar metálbanda együtt lép fel Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön a Dying Wish közreműködésével – amint kiderült, a marosvásárhelyi koncert 65 lejbe fog kerülni a belépő október elsejétől, és a Facebook-esemény oldalán lehet majd a vásárlásról tájékozódni, a többi helyszínről még nem található infó, de hamarosan megjelenik.

Stratovarius + Sonata Arctica + Induction, november 6., Kolozsvár, /FORM Space és november 7., Bukarest, Quantic

A power metálra éhező közönségnek most felcsillanhat a szeme, ugyanis nem egy, hanem mindjárt két ismert csapat is megfordul a kincses városban: a finn technikás-virtuóz klasszikus Stratovarius már 1984-től szállítja a jobbnál-jobb riffeket és szólókat a műfaj kedvelőinek, a szintén finn dallamos power-csapat Sonata Arctica pedig újra ellátogat a városba. Jegyek itt meg itt.

 

Amorphis + Sólstafir + Lost Society, november 6., Bukarest, Arenele Romane és november 7., Kolozsvár, /FORM Space

Zsúfoltnak ígérkezik a november első hétvégéje, és sok a finnországi fellépő is a közeljövőben: a melodikus, korai anyagaikban deathes, thrases elemekkel dolgozó, különleges hangzású Amorphis a nyári Rockstadt Extreme Fest-es fellépése után újra ellátogat az országba. Melléjük szegődik a nálunk már többször is megforduló, remek bulikat levezénylő izlandi Sólstafir is, valamint a szintén finn, thrash-groove Lost Society. Itt valamint itt vehetők meg a jegyek.

Sakis Tolis + Machiavellian God + On Thorns I Lay, november 9., Kolozsvár, /FORM Space

A görög Sakis Tolis neve ismerősen cseng azok számára, akik legendás zenekarából, a Rotting Christból ismerik, Tolis azonban szólóprojekttel is jelentkezett a közelmúltban, ezt pedig meg is turnéztatja. Sakis Tolis a gothic metál műfajában hozta létre második szólólemezét A kolozsvári eseményen kívül még három másik helyszínen is föllép, mégpedig egy körszerű turnéban: Bukarestből érkezik Kolozsvárra, innen pedig előbb Iași-ba, onnan pedig Konstancára megy. Jegyeket innen lehet megvenni.

Laibach, november 23., Kolozsvár, /FORM Space, és november 24., Bukarest, Quantic

Eredetileg kis kavarodást okozott a szlovén Laibach kolozsvári és bukaresti időpontja – a Facebook-eseményt többször is elmaradtnak nyilvánították, mire kiderült, hogy csupán dátumcsere lesz. Szerencsére a legendás indusztriál rock-pop és experimentális kollekívának sikerült kibogoznia, hogy milyen sorrendben látogasson el hazánkba, így ezen és ezen a linken már vásárolhatók is a jegyek.

Tarja, december 5., Kolozsvár, /FORM Space

A Nightwish egykori angyali hangú énekesnője Dark Christmas turnéja alatt látogat el Kolozsvárra, és inkább pre-Mikulás partinak fog ígérkezni a produkciója. Innen lehet jegyeket szerezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?