Magyar Rock Szimfonik – Egy sikersorozat harmadik állomása

A magyar rockzene legismertebb dalait hallhatjuk szombaton és vasárnap este a Kolozsvári Magyar Operában. A Magyar Rock Szimfonik című koncertre július elsején, szombaton este 8 órától kerül sor az intézmény nagytermében. Kulcsár Szabolcs karmester a Maszol megkeresésére elmondta, céljuk az, hogy előadásukkal megszólítsák a fiatalabb generációt és bevonzzák őket az operába.

A Magyar Rock Szimfonik címet viselő koncert egy sikersorozat harmadik állomása – tudtuk meg Kulcsár Szabolcstól, a koncert karmesterétől. „Az első az elektro-szimfonikus koncertünk volt, a másodikban nemzetközi rockslágereket dolgoztunk fel, ez szülte a harmadikat, miszerint miért ne készítenénk egy saját, magyar szimfonikus rock koncertet is” – magyarázta. Az előző koncertek sikerei és a közönség visszajelzése alapján született a döntés, hogy a világszerte ismert klasszikus magyar rock slágereket szimfonikus variánsban fogják előadni, és legalább akkora közönséget mozgatnának meg, mint az előző projektek.

Fotó forrása: Kolozsvári Magyar Opera hivatalos weboldala

Kulcsár Szabolcs szerint a különböző könnyűzenei stílusok és az ezekben használt hangszerek ötvözése egyáltalán nem új keletű. Az amerikai jazzénekesek nagyjai már a harmincas-negyvenes években becsempészték a nagyobb előadásokba, televíziós közvetítésekbe a klasszikus zenekar hangszereit. Sokszor vonószenekar jelent meg a jazzcsapat mellett, de rendszeresen használtak teljes zenekart is. „A rockzene talán pont ezt örökölte át, az első igazi nagy csapat a Deep Purple volt, aki bevállalta a rockzene ezen új stílusát, a szimfonikus rockot, ami aztán nagy rajongótáborra tett szert. Később több nagy csapat élt ezzel a lehetőséggel. A szimfonikus zenekar szerepe óriásit lendített a hangzásvilágban, hangszerelésben, nagy slágereket egyenesen ebben a stílusban írtak meg” – magyarázta a karmester.

A Magyar Rock Szimfonik célja a fiatal közönséget megszólitani, és ezekkel a koncertekkel bevonzani őket a Kolozsvári Magyar Operába, „a stabil operalátogatóinknak pedig évad végi kedveskedés” – jelentette ki Kulcsár Szabolcs. Továbbá az előadás hangszerelője és zenei rendezője, Kondrát Csaba által hangsúlyozott cél, hogy az előadással a magyar rockzene legendái előtt tisztelegjenek és nem utolsó sorban a nézők iránti szeretetük is megnyilvánuljon.

A dalok Kondrát Csaba választásai, amelyeket több szempont szerint válogatta össze. Az egyik olyan számok kiválasztása, amelyeknek dallamvilága alkalmas a zenekari kiteljesedésre. „Egy ritmikában monoton, dallamban egyszerű és önmagát a végtelenségig ismétlő számot lehetetlen áthangszerelni nagyzenekarra, mert nincs mivel kitölteni a zenei anyagot” – magyarázta a karmester. „Másrészről egyértelmű, hogy nagy slágerek közül kellett választani, hiszen ez egy szórakoztató másfél óra, ahol a cél nem kuriózumok mutogatása, hanem a közönség megénekeltetése, egy közösség kialakítása volt. Egy-egy előadásban rengeteg sláger szólal meg, de sajnos ilyenkor a közönség nem tud velünk énekelni. Ezt most egy kicsit pótoljuk” – tette hozzá.

A Magyar Rock Szimfonik a Kolozsvári Magyar Opera évadzáró koncertje lesz – tudtuk meg Kulcsár Szabolcstól. „A szimfonikus zenekar központjában egy komoly rockcsapat áll, a kettőt össze kell kapcsolni hangzásvilágban, sőt, background vocals kvartett és húsztagú énekkar egészíti ki a grandiózus showműsort” – jelentette ki. Hozzátette, egy ilyen hosszú és nehéz évad után tökéletes választás a társulatnak és a közönségnek egyaránt egy ilyen koncerttel zárni.

Az első előadásra július 1-jén , szombaton 8 órától, míg a második előadásra július 2-án 6 órától kerül sor. Az előadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, tel.: 0754-050150), valamint online itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?