Az Alkésztiszt mutatja be a Váróterem Projekt

Tőle szokatlan módon klasszikus drámaszöveget mutat be a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat: május 27-én játsszák először az Euripidész drámája nyomán színpadra állított Alkésztiszt.

„A Váróterem Projekt ritkán nyúl klasszikus drámaszöveghez, ugyanakkor a csapat művészeiben régóta érlelődött már a vágy egy hasonló munkára, találkozásra. A módszert illetően viszont kevésbé tértünk el eddigi munkáinktól: a szöveget szabadon, nyersanyagként kezeltük, illetve egy jól körülhatárolt koncepció helyett, a közös kutatás, az aktív elemzés volt a próbafolyamat vezérelve” – közölték.

A beharangozó szerint a szöveg nyomokban Euripidészt tartalmaz: Ted Hughes angol nyelvű adaptációja és Anne Carson fordítása alapján Horváth Előd Benjámin, kolozsvári költő készített egy saját verziót a társulat számára, melyet a próbák során Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna szerkesztettek végső formába.

Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám Apollón, aki egy korábbi büntetését töltve a királynál szolgál, eléri a sorsistennőknél, hogy amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen, aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia. Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia. Az ókori drámaversenyeken az előadás – a komoly, tragédiai témafelvetések ellenére – a tetralógia negyedik, a szatírjátékoknak fenntartott helyén szerepelt. „Ebből a feloldhatatlan stílusötvözetből ered a dráma igazi kihívása, eklektikussága, Jan Kott színházteoretikust idézve: «a dráma folyamatosan felfalja önmagát». A darabnak pontosan ez a kibogozhatatlanságában gazdag mivolta érdekelt bennünket” – írták az alkotók. 

Az AFCN, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ördögkatlan Fesztivál és az EMMI támogatásával létrejött előadás bemutatójára pénteken, május 27-én, 19 órától kerül sor, a Párizs utca 5-7. szám alatti régi zsinagógában működő ZIZ art and social area-ban. Következő előadások: május 28, szombat illetve június 13, hétfő, szintén 19 órától. Jegyek itt vásárolhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?