A zsűrielnök már inkább Kolozsvárnak adná az Európa Kulturális Fővárosa címet?

„Elgondolkodtam azon, hogy nem hoztam-e rossz döntést, nem kellett volna inkább a másik pályázót, Kolozsvárt választanom?” – írta egy Facebook-hozzászólásban Steve Green, aki 2016-ban zsűrielnökként a szavazatával eldöntötte, hogy Temesvár legyen Európa Kulturális Fővárosa. A kommentet a Temesvár 2021 – Európa Kulturális Fővárosa egyesület és a városvezetés közötti konfliktus újabb fejezete váltotta ki.

Simona Neumann, a Temesvár 2021 – Európa Kulturális Fővárosa egyesület ügyvezető igazgatója szerdán nyílt levelet tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben összefoglalja álláspontját a Dominic Fritz polgármester vezette önkormányzat és az egyesület közötti konfliktussal, az ismét válságos helyzetbe került projekttel kapcsolatban. Mint írja, a polgármester a lemondását kérte az egyesület éléről, amit ő nem fogadott el, de ennek ellenére szóban megállapodtak abban, hogy a város és a projekt jó hírneve érdekében nem támadják egymást a nyilvánosság előtt. Neumann szerint az egyeséget többször megszegte az önkormányzat, minősíthetetlen jelzők hangzottak el az ő személye és az egyesület munkájával kapcsolatban, sőt, mióta az önkormányzat meghirdette a 2023-ra halasztott projekttel kapcsolatos új stratégiáját, többször átlépték az együttműködés törvényes kereteit.

A nyílt levelet tartalmazó Facebook-bejegyzéshez hozzászólt többek között a Steve Green, az Európa Kulturális Fővárosa címet 2016-ban odaítélő zsűri elnöke, aki felvetette, hogy az ő szavazata döntötte el, hogy Temesváré legyen a cím, de lehet, hogy inkább Kolozsvárra kellett volna szavaznia, mert figyelmeztették az egyesület és a város vezetőségének gyenge pontjaira, aminek Simona Neumann levele újabb bizonyítéka.

A bejegyzéshez hozzászólt Chris Torch, a Temesvár 2021 projekt korábbi művészeti igazgatója is, aki azt írta, az együttműködés a kezdetektől fogva akadozott a projektet koordináló egyesület és a városvezetés között, szerinte úgy a korábbi mint a mostani helyi adminisztráció inkompetens és instabil, ráadásul a jelenlegiben a Temesvár 2021 projektből kiszállt, „megkeseredett” tanácsadók dolgoznak. „Szakmai életem során sosem találkoztam még ilyen folyamatos képtelenséggel az együttműködésre, a közös célok felismerésére minden fél részéről” – összegzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?