Újratervezik a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa projektet

Új stratégiát dolgozott ki a temesvári önkormányzat az öt éve stagnáló és 2023-ra halasztott Európa Kulturális Fővárosa projekt újraindítására, amelyet a helyi közösség bevonásával valósítanának meg, közölték csütörtökön.

Nem valószínű, hogy Temesvár elvesztené az Európa Kulturális Fővárosa címet, jelentették ki az Európai Bizottság képviselői azon a csütörtöki találkozón, amelyen Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, Demeter András kulturális államtitkár, Simona Neumann, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület igazgatója és Alin Nica, a Temes megyei tanács elnöke is részt vett. Alin Nica szerdai nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy anyagi támogatás hiányában Temesvár elveszítheti a korábban elnyert címet.

A polgármesteri hivatalnak konkrét stratégiája van a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa projekt újraindítására, ennek kidolgozásában az Insula 42 és a Helianthus Research szakértői segítettek, azaz Corina Şuteu volt kulturális miniszter, valamint Oana Radu és Raluca Iacob, jelentették be csütörtökön. 

Elsősorban újraszerveznék a projektet lebonyolító Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesületet, amelyből számos értékes ember távozott, jogi problémákkal küszködik, nem átlátható a munkája és nincs egységes vízióért felelős művészeti igazgatója sem, derült ki Dominic Fritz polgármester nyilatkozatából.

Fritz hangsúlyozta, a fő cél, hogy a projektet a közösség és a helyi kulturális szféra ismét magáénak érezze, és lelkesen támogassa. A temesváriak bizalmát pedig csak a projektet lebonyolító egyesület gyökeres átszervezésével, vezetőcserével lehet visszaszerezni.  

A temesvári önkormányzat ugyanakkor vállalja, hogy 2023-ig befejezi a város kulturális infrastruktúrájának fejlesztését, ennek érdekében felgyorsítják a Mărăşeşti kulturális központ, a Dacia, Victoria és Studio mozik, valamint a józsefvárosi víztorony felújítását és a MultipleXity megépítését.

 Az Európai Bizottság képviselői a csütörtöki találkozón elmondták, az Európa Kulturális Fővárosa cím létezése óta nem volt rá példa, hogy egy várostól visszavonnák azt, és ezt legfeljebb a kulturális minisztérium tehetné meg, hiszen ez az intézmény választotta ki a romániai nyertes várost. A temesvári önkormányzat közleménye szerint a találkozó következtetése az volt, hogy minden illetékes félnek kötelessége együttműködni az öt éve stagnáló projekt megmentésében.

Mint ismert, Temesvár 2021-ben lett volna Európa Kulturális Fővárosa, a projekt gyakorlatba ültetését azonban a lebonyolító egyesületben uralkodó káosz és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt 2023-ra halasztották.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?