A sóvidéki fürdőéletet mutatják be a bukaresti Liszt Intézetben

Az erdélyi Sóvidék fürdőinek bemutatásával folytatódik a bukaresti Liszt Intézet Kárpát-medencei fürdővilágot ismertető kiállítássorozata – adta hírül az MTI.

A fürdőtörténeti kiállítássorozatot hat éve, 2019-ben indították a hegyvidéki Borszék bemutatásával, majd a Balaton-parti Fonyód (2020), a patinás bánsági Herkulesfürdő (2021), Budapest főváros műemlék fürdői (2022), valamint - Abbázia és Cirkvenica fürdőhelyekkel - Fiume tengeri kikötővárosa (2023) következett.A szovátai Medve-tó | Fotó: Agerpres

Idén a bukaresti közönség az erdélyi Sóvidék fürdőinek történetét, jellegzetességeit ismerheti meg.

A polgári fürdőkultúra meghonosodása a térségben először Korondfürdőn jelent meg, egy olyan fürdőhelyen, amely a 19. század folyamán leginkább regionális jelentőségű fürdőként működött. Az 1910-es évekre Szovátafürdő lett Erdély egyik legjelentősebb fürdőhelye, amely később a tömegturizmus színterévé vált: heliotermikus tava, a Medve-tó világszenzáció, és ma is elsődleges emblémája a településnek. A sóbányájáról nevezetes Parajd csak az első világháborút követően öltötte igazán fürdőhely képét - olvasható a Liszt Intézet bukaresti központjának ismertetőjében.

A Márton Zoltán Ernő, Miklós Alpár és Pál Imre gyűjteményén alapuló, Miklós Alpár kurátor által összeállított kiállítás átfogó képet nyújt a térség fürdőéletének alakulásáról a felvilágosodás korától 1989-ig: az egyes korszakok fürdőtörténeti összegzései kronologikus rendben sorakoznak, lehetőséget nyújtva az erdélyi társadalom polgárosodásának nyomon követésére.

A kiállítás létrejöttét a korondi Aragonit Múzeum, a kolozsvári Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság, Deák Csaba, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely, Hegedűs László, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a bukaresti Nemzeti Filmművészeti Központ, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár, Szolláth Hunor és a Tokos zenekar is forrásanyagokkal segítették.

A március 26-án nyíló újabb Kárpát-medencei fürdőtörténeti kiállítás április 16-ig látogatható a Liszt Intézet bukaresti központjának székházában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?