„A kéklap egy baromság” – háborgás a tervezett szabálymódosítás miatt (SZAVAZZ!)

„Kéklap = baromság!” – ezekkel a szavakkal bírálta Edward Iordănescu a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete, az IFAB által tervezett új büntetőkártya bevezetését.

Lehet, hogy a piros- és a sárgalapok mellett a jövőben kéklapot is felmutatnak majd a bírók? | Fotó: FRF

Románia labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya kedden Facebook-oldalán adott hangot nemtetszésének, meglátása szerint „egyesek unatkoznak az irodákban”. „Ebben az iramban oda jutunk, hogy használati utasítással a kézben kell ülni a kispadon, hogy a élő szabályzattal megbírkóz” – fogalmazott, és „#freefootball”, azaz szabad futball hashtaggel nyomatékosította tiltakozását.

De nem Iordănescu az egyetlen sportszakember, aki ellenzi az IFAB elképzelését. Maga Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke sem ért egyet a kéklap bevezetésével, szerinte „ez már nem futball”. A FIFA ugyanakkor közleményben próbálta csitítani a kedélyeket, hangsúlyozva, hogy még egyáltalán nem dőlt el semmi, bármit is vezetne be az IFAB, azt előtte alaposan letesztelnek majd alacsonyabb szinteken – még mielőtt a profi futballban alkalmaznák.

A szabályalkotó testület márciusban állapodhat meg a tesztelési protokollról. Ugyanakkor az már ismert, hogy a kéklap mintegy „büntetőpadként” működne a labdarúgásban. Azt mindenki tudja, hogy az 1970-es világbajnokság idején bevezetett piros- és sárgalapokat milyen esetekben mutatja fel a játékvezető. Előbbi közismerten a legszigorúbb szabálysértésért jár és azonnali kiállítást eredményez. Sárgalappal az enyhébb vétségekért fegyelmezik a játékost, ugyanakkor, ha az első még csak figyelmeztetésként szolgál, a második már kiállításhoz vezet. A kéklap ezen két büntetőkártya között helyezkedne el: a taktikai szabálytalanságokért és a tiszteletlen magatartásáért mutatható fel, és 10 perces kiállítást vonna maga után.

Szavazó

Ön mit gondol a kéklapról?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?