Eltörölte az UEFA az előnyt jelentő idegenbeli gólok szabályát

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön bejelentette, hogy az általa rendezett versenysorozatokban eltörli az idegenben szerzett gólokról szóló szabályt – közölte a Nemzeti Sport.

Illusztráció | Fotó: PixabayA döntés a klubok számára rendezett kontintentális kupasorozatokat érinti, és a férfiak számára kiírt versenyek mellett a női és az utánpótlás mezőnyben szereplő csapatok számára is érvényes.

Mint ismert, az oda–visszavágós párharcokban a két meccsen elért azonos gólszám esetén az a csapat jutott tovább, amelyik több gólt szerzett vendégként. A 2021–2022-es idénytől kezdve ilyen esetben akkor is kétszer tizenöt perces hosszabbítás jön, ha a két csapat közül valamelyik több gólt szerzett idegenben, de az összesített gólarány megegyezik.

A szabály 1965 óta volt érvényben, és amiatt hozták, hogy kevesebb legyen a hosszabbításos meccs. A 2019–2020-as és a 2020–2021-es kupaidényben azonban a koronavírus-járvány miatt több párharcban is egy meccsen dőlt el a továbbjutás, illetve több csapat is semleges stadionban rendezte meg a meccsét pályaválasztóként (például a Lipcse–Livepool BL-nyolcaddöntő mindkét mérkőzését a budapesti Puskás Arénában játszották), ezért az UEFA az idegenbeli gólok szabályának eltörlése mellett döntött.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?