A rendszerváltás óta született egyházzenei alkotások kerülnek előtérbe a Magyar Egyházzenei Biennálén

A Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként, augusztus 16–21. között kerül sor a Magyar Egyházzenei Biennáléra, amely a zene egyházi és közösségi funkcióit hivatott előtérbe állítani. Tizenegy templomban 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotását szólaltatják meg.

A Magyar Egyházzenei Biennálé a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét, a zene egyházi és közösségi funkcióit kiemelten képviselő, magas művészeti tartalmú, fesztivál-, illetve kórustalálkozó-jellegű eseménysorozat, amely a kortárs magyar egyházi zene és a vallási közösségek, illetve a nagyközönség élő kapcsolatrendszerét hivatott kialakítani és ösztönözni, valamint új impulzusokkal gazdagítani a Kárpát-medence magyarságának templomi zenei gyakorlatát és repertoárját.

Forrás: Magyar Egyházzenei Fórum

Az esemény fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen zeneszerzők, karnagyok, előadók, kórusok, kiadók, illetve a papság és a hívő közösségek, a tényleges célközönség között.

A 2024. augusztus 16-21. között, a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként megvalósuló programsorozat a rendszerváltás óta született magyar egyházzenei alkotásokat állítja az érdeklődés középpontjába, kitekintéssel a Kárpát-medence egészére. A Biennálé lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy magyar zeneszerzők, előadók, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek tapasztalatot cseréljenek és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.

Forrás: Kolozsvári Magyar Napok

A Magyar Egyházzenei Biennálé helyszínéül természetes módon kínálkozik a Magyar Egyházzenei Fórum korábbi helyszíne: Kolozsvár városa, a különböző vallási közösségek együttélésének szimbolikus tere, mely egyházi és világi infrastruktúrájában egyaránt talán a leggazdagabb lehetőségeket kínálja. Az elmúlt időszakban a rendezők elnyerték a kolozsvári felekezetek elöljáróinak támogatását is ahhoz, hogy kialakíthassák a tervek szerint mintegy 30 rendezvényt felölelő sorozat vízióját: Kolozsvár 11 templomában, 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotásának megszólaltatásával, liturgikus keretben vagy koncert formában.

A Magyar Egyházzenei Biennálé rendezvénysorozata a hangversenyeken és a liturgikus keretek között megszólaló produkciókon túl olyan értékes események megszervezését is biztosítja, mint a magyarországi és határon túli kiadókat felvonultató kotta- és hanglemezbörze; a sorozatot végigkísérő, látogatók és „külsősök” számára is aktív részvételt biztosító kórusműhely; az egyházi vezetőkkel való találkozás lehetősége, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetések egyházzenészek, kórusvezetők, karnagyok, kántorok és zeneszerzők részvételével.

A részletes program elérhető az esemény honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?