A múlt és a jövő jelképe – Méltó helyén áll a fogadalmi Mária-oszlop Kolozsváron

Újra eredeti, méltó helyén áll a kolozsvári Mária-oszlop, Erdély második legrégibb köztéri szobra, a város első megmaradt köztéri emléke. Nagyboldogasszony napja alkalmából, a Kolozsvári Magyar Napok nyitányaként megáldották a műemléket az Egyetem-téren.

Fúvósok és kórus kíséretében vonultak ki a Piarista-templomból, a Nagyboldogasszony napja alkalmából tartott búcsúról az egyházi méltóságok, hogy ünnepélyes keretek között megáldják az immár újra eredeti helyén álló Mária-oszlopot. Kolozsvár első megmaradt köztéri emléke, Erdély második legrégibb köztéri szobra több évtizedes száműzetés után kerülhetett vissza méltó helyére, a Farkas utca és az Egyetem utca találkozásánál található térre.

Fotó: Reményik Andrea

Az ünnepségen elsőként László Attila főesperes szólalt fel. Mint fogalmazott, ez a szobor egyszerre szimbolizálja az Isten után vágyakozó és a tőle elfordul ember útját is. „Kolozsvár mindannyiunké. Együtt örülünk annak, ami szép és jó” – fogalmazott a főesperes, majd háláját fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt években arra törekedtek, hogy a szobor, melyet annak idején a pestisjárvány elmúltáért való hála kifejezéseként állítottak, ma újra méltó helyén van. Hiszen ma is van bőven okunk az imádságra.

A főesperes küszöntője után Kerekes László püspök megáldotta a Mária-oszlopot. Mint fogalmazott, erre a szoborra tekintve mindannyiunk édesanyját látjuk, aki szívébe fogadta azt, akit régóta vártunk. Örök biztonságban vagyunk az ő oltalma alatt, hiszen ő a türelem, az öröm és az igazság szimbóluma.

Fotó: Reményik Andrea

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a visszaállítási munkálatok kezdeményezőinek nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint fogalmazott, Nagyboldogasszony napja ünnep, s a kolozsváriaknak mostantól egyel több okuk van arra, hogy ezen a napon hálát adjanak. A Mária-oszlop méltó helyére való visszahelyezése a magyar közösség erejét, a magyar képviselet fontosságát is mutatja. Nemcsak a múlt iránti tisztelet ez, hanem a jövőbe vetett bizalom is, amely erősíti a valahová tartozás érzését. Oláh Emese úgy fogalmazott, hogy a Mária-oszlop visszaállításával a város újra régi dicsőségében ragyog, nekünk pedig kötelességünk mindent megtenni azért, hogy a múlt soha többé ne ismétlődhessen meg. Ez a város ugyanis mindannyiunké.

A tér, melyre most a szobor is visszakerült, Macalik Arnold építésznek és csapatának köszönhetően újult meg. A tervező ünnepi köszöntőjének kezdetén úgy fogalmazott: „eljött a szeretet világa”.Egy másfél évtizede húzódó álom megvalósulásának pillanatai ezek, olyan hálával kell tehát tekinteni rá, mint amilyen hálával felállították a 18. században.

Fotó: Reményik Andrea

Az ünnepi köszöntők után az egyházak képviselői mondták el imáikat. A hálaadás vezérfonala: úgy tisztelni minden nemzetet és minden felekezetet, ahogy a sajátodat tiszteled. A Mária-oszlop azért díszeleg Kolozsvár szívében, hogy emlékeztesse a kincses város lakóit múltjukra és együtt formálódó napjaikra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?